Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν πάει στην Προανακριτική ο Παπακωνσταντίνου – Απειλείται με ισόβια


  • Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της απιστίας και της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος 
  • Τον «καίει» το πόρισμα του ΣΔΟΕ και τα έγγραφα των γαλλικών αρχών 
  • Όλο το 9σέλιδο υπόμνημα παρακάτω…
Την αποστολή υπομνήματος και όχι τη φυσική του παρουσία επιλέγει ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ.

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού ολοκληρώνονται οι εργασίες της Προανακριτικής και σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Ο πρώην υπουργός ελέγχεται για την αφαίρεση τριών αρχείων με λογαριασμούς συγγενών του από τη λίστα, αλλά και για τη μη αξιοποίηση του περιεχομένου της.

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει εξαιρετικά για τον Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα το γεγονός της φοροδιαφυγής των συγγενών του αν και αυτοί το αρνούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα θα στηριχθεί στα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας στο στικάκι, αλλά και σε υπολογιστές του πρώην υπουργού οι οποίοι κατασχέθηκαν. Μάλιστα θα ληφθούν υπόψιν και τα έγγραφα που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές τα οποία αποδεικνύουν ότι το η λίστα έφτασε επίσημα στα χέρια του, ώστε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς.

Ήδη, η προανακριτική επιτροπή έχει θέσει καταληκτική ημερομηνία για ολοκλήρωση των εργασιών της την 4η Ιουλίου, με στόχο να τηρηθεί η προθεσμία και να περάσει η υπόθεση στο επόμενο στάδιο με ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής μετά την κατάθεση και του σχετικού πορίσματος από την Προανακριτική.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Παπακωνσταντινου θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της απιστίας και της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Μάλιστα για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου η πλειοψηφία της επιτροπής εξετάζει το ενδεχόμενο της επιτρεπτώς μεταβαλλόμενης κατηγορίας ώστε το αδίκημα της νόθευσης με βάση το άρθρο 242 του ποινικού κώδικα να γίνει πλαστογραφία με βάση το 216 του ποινικού κώδικα.

Επιπροσθέτως για τα δυο κακουργήματα θα υπάρξει και η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1680/50 περί καταχραστών του δημοσίου που προβλέπει ποινή μέχρι και ισόβια δεσμά.

Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι αν το πόρισμα θα είναι ομόφωνο ή για ακόμη μια φορά θα έχουμε το σύμπτωμα των πολλαπλών πορισμάτων. Με βάση το κλίμα έντασης που επικράτησε στην επιτροπή αλλά και τις εξελίξεις με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση η πιθανότητα κοινού πορίσματος είναι απίθανη. Έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρχει κοινό πόρισμα ΝΔ- ΠΑΣΟΚ που ενδεχομένως να υπογράψει και η ΔΗΜΑΡ και από κει και πέρα θα έχουμε τις πορισματικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων,του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. 


Aναλυτικά το υπόμνημα

Με υπόμνημα εννέα σελίδων και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία επέλεξε να καταθέσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει τις εις βάρος του κατηγορίες «διατεταγμένες», και «προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων», ενώ κάνει λόγο για «δικονομική απόλυτη ακυρότητα του όποιου πορίσματος βγάλει η Προανακριτική Επιτροπή, καθώς δεν τήρησε στοιχειώδεις τύπους της διαδικασίας» αλλά παραβίασε κατάφορα τα δικαιώματά του και τους βασικούς κανόνες ενός κράτους δικαίου για τα οποία ρητώς επιφυλάσσεται.

«Κατηγορούμαι για νόθευση εγγράφου, χωρίς να υπάρχει το φερόμενο ως εκ μέρους μου δήθεν νοθευμένο έγγραφο, εννοώ το USB που εγώ παρέδωσα στον κ. Διώτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτει: «Κατηγορούμαι για απιστία, λόγω μη (παράνομου) αξιοποιήσεως της "λίστας Λαγκάρντ", τη στιγμή που όχι μόνον επιχείρησα να αξιοποιήσω ως άτυπες πληροφορίες, στην αρχή, τμήμα τουλάχιστον του περιεχομένου, όπως στην περίπτωση του κ. Καπελέρη ως προς τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες και, στη συνέχεια, το σύνολο, με παράδοση στον κ. Διώτη, αλλά και τη στιγμή που μέχρι σήμερα από την όποια εκμετάλλευση της "λίστας" το δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι «προσβάλλονται βάναυσα» τα δικονομικά του δικαιώματα, κάτι που συνεπάγεται, όπως τονίζει, απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για προειλημμένες αποφάσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:  

«Κάποιες διαρροές από την Προανακριτική προς τα μέσα ενημέρωσης, κάποιες από αυτές μάλιστα είναι εμφανώς κραυγαλέες, παραμορφωτικές αλλά και διαστρεβλωτικές εκτιμήσεις του αποδεικτικού υλικού, τις θεωρώ ως μία ακόμα πανηγυρική απόδειξη για προειλημμένη απόφαση να παραπεμφθώ ως δήθεν υπαίτιος των δήθεν εγκλημάτων που δήθεν ετέλεσα».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ όλο το υπόμνημα... 


Τις επόμενες ημέρες, η Προανακριτική Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της για την υπόθεση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των μελών της εκτιμά ότι με την κατάθεση του κ. Παπακωνσταντίνου έχει συμπληρωθεί ο κύκλος κατάθεσης των μαρτύρων.


Πηγές: Newsbomb , Real 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Θα παει λεει στα Διεθνη Δικαστηρια !
    Γιατι τα ντοπια δεν ειναι καλα ;
    Και ποιος τακανε κακα ;
    Οποιος σκαβει τον ταφο του αλλου .....
    Αλλα ας μην φοβαται δεν θα προλαβουν να τον δικασουν .
    Θα δικαστουν ΟΛΟΙ μαζι .Και αν προλαβουν , οσονουπω , θα τον συντροφευουν εκατονταδες ...δημοκρατες . και πολλοι ...στου Γουδι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη δικογραφία του ήθελε μήνες να τη διαβάσει, το Μνημόνιο - καταδίκη μας πώς το διάβασε τόσο γρήγορα το κοπρόσκυλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]