Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης του Στρατού από Ερντογάν

Στόχος της Άγκυρας είναι να αντικαταστήσει ένα άρθρο στο καταστατικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ως βάση για στρατιωτικά πραξικοπήματα το 1970, το 1980 και το 1997, στον απόηχο του πρόσφατου κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Την τροποποίηση άρθρου στο καταστατικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ως βάση για στρατιωτικά πραξικοπήματα επιδιώκει η τουρκική κυβέρνηση, στον απόηχο του πρόσφατου κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που απετέλεσαν την μεγαλύτερη πρόκληση στην δεκαετή θητεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ, η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή προτάσεις για την τροποποίηση του Άρθρου 35 του καταστατικού.
Το επίμαχο άρθρο ορίζει πως το καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είναι να «προασπίζουν και να προστατεύουν την δημοκρατία», διατύπωση που μπορεί να εκληφθεί ως εντολή για την εγγύηση ενός αυστηρά κοσμικού κράτους.
Το εν λόγω άρθρο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για στρατιωτικά πραξικοπήματα το 1970, το 1980 και το 1997, με τον Στρατός να δρα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που οι κεμαλιστές αξιωματικοί αντιλαμβανόταν ως προσπάθειες εξισλαμισμού του κοσμικού χαρακτήρα της τουρκικής δημοκρατίας.

Η πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι να αντικατασταθεί η υφιστάμενη διατύπωση με την σαφώς πιο σαφή και περιορισμένη εντολή οι Ένοπλες Δυνάμεις να «προστατεύουν την τουρκική γη κατά απειλών από το εξωτερικό».

Η μακρά θητεία του κ. Ερντογάν και του ισλαμικού-συντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξουσία έχει σημαδευθεί από μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων, με την Άγκυρα να διαλύει τελικά ομάδες υψηλόβαθμων αξιωματικών που φέρονται να συνωμοτούσαν εναντίον της κυβέρνησης.
Εκατοντάδες αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να εξετασθεί από το κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]