Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: Η ελληνική οικονομία δεν έχει γυρίσει ακόμη σελίδα

Για μια πλασματική ευφορία περί επιστροφής της Ελλάδας στην ανάκαμψη, η οποία ωστόσο δεν συμβαδίζει με τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία που δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας και τις γνωστές πληγές της γραφειοκρατίας που αποτρέπουν τους επενδυτές, κάνει λόγο σε άρθρο τoυ, το Bloomberg.

«Κρίνοντας από τις αγορές και τα αγγλόφωνα μίντια αυτή την εβδομάδα, η κατεστραμμένη οικονομία της Ελλάδας, επιτέλους αλλάζει σελίδα. Αμφιβάλλω» γράφει στο Bloomberg, η οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν.

Παρά την ευφορία που έχει δημιουργηθεί μετά τη χαμηλή απόδοση των 10ετών ομολόγων και τις προσδοκίες για επικείμενη επάνοδο των επενδυτών, η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για το 19ο συνεχές τρίμηνο ύφεσης, σημειώνει η αρθρογράφος.

Κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάπτυξη, είναι όμως αυτό (που συμβαίνει τώρα); Υπήρξαν θετικά σημάδια, σίγουρα(η εκταμίευση της δόσης, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, επενδυτική δραστηριότητα)…Όλα αυτά όμως δύσκολα αντισταθμίζονται με τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που είναι μικρότερη από ότι το 2005, έχοντας συρρικνωθεί κατά 28% από τα μέσα του 2008. Επιπλέον η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της τάξης του 4,2% το 2013… γράφει η Γκριν.

Οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να είναι ξανά υγιείς και να αρχίζουν να δανείζουν εκ νέου και η γραφειοκρατία, το αχανές νομικό σύστημα, οι αργοί ρυθμοί και η διαφθορά στην δικαιοσύνη, εξακολουθούν να συνιστούν αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Σε όλα αυτά προστίθεται η μεγάλη πίεση που έχει ασκηθεί στην κοινωνία, σημειώνεται στο άρθρο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα έρχονται ελπιδοφόρα σημάδια από την Ελλάδα, ενώ πριν από έξι μήνες δεν υπήρχε κανένα. Η Ελλάδα μπορεί να προσποιηθεί, κεφαλαιοποιώντας αυτές τις θετικές μικροειδησούλες για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε επενδυτές και νοικοκυριά, μέχρι να εδραιωθεί η πραγματική ανάκαμψη. Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία ωστόσο υπονομεύουν τους θιασώτες της σιγουριάς, υποδεικνύοντας ότι η πρόσφατη ευφορία είναι λίγο υπερβολική» καταλήγει η Γκριν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]