Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γκιουλ: «Η κατανομή των ενεργειακών πόρων της Αν.Μεσογείου προϋπόθεση για την διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή»


Ως «μεταμφιεσμένες» απειλές μπορούν να ερμηνευθούν οι θρασύτατες δηλώσεις του Προέδρου και του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας σε φόρουμ το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

Hürriyet Daily News
13 Mαΐου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

«Η δίκαιη κατανομή των ενεργειακών κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στο δρόμο στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων στην περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ την Παρασκευή, 10 Μαΐου σε φόρουμ για θέματα ενέργειας που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Πιστεύω ότι τα σχέδια που αφορούν στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να συμπεριλάβουν όλες τις χώρες της περιοχής, όπως την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ, όλα τα μέρη της Κύπρου και την Τουρκία (...) αν πρόκειται να υπάρξει μια επίλυση των πολιτικών προβλημάτων στις χώρες αυτές», δήλωσε ο Γκιουλ κατά την τελετή έναρξης του 4ου Ετήσιου Φόρουμ για την Ενέργεια που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου Sabanci στην Κωνσταντινούπολη (IICEC).

«Υπάρχουν πλέον σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη περισσότερων από 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Το γεγονός αυτό καθιστά την Τουρκία πιο σημαντική εντός του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη, διότι η Τουρκία διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή και στην οικονομική ζώνη της Μεσογείου. Ανέκαθεν πίστευα ότι μια ενδεχόμενη οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα επιτρέψει σε όλες τις χώρες της περιοχής να ζήσουν με μεγαλύτερη ευμάρεια και είναι προϋπόθεση για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», τόνισε ο Γκιουλ.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν και εκείνοι δικαίωμα στους ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Οι οικονομικές συμφωνίες θα μπορούσαν να καταστούν το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την επίλυση των υφιστάμενων πολιτικών προβλημάτων στην περιοχή. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα οικονομική αποστολή συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα λειτουργήσει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γκιουλ.

Ο Γκιουλ υπογράμμισε επίσης ότι ένα μέρος των ενεργειακών πόρων του Ιράκ είναι δυνατόν να διανεμηθεί στην Τουρκία και στην Ευρώπη - μέσω Τουρκίας - μέσω νέων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν κατασκευαστούν παράλληλα με τους υφιστάμενους βόρειους και νότιους αγωγούς ενέργειας του Ιράκ.

Ιρακινό πετρέλαιο και φυσικό αέριο προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας

«Επίσης, ένα τέτοιο σχέδιο θα αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για την πρόσβαση του Ιράκ σε ασφαλείς αγορές και την αναγωγή του σε ασφαλή προμηθευτή», δήλωσε ο Γκιούλ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, στα πλαίσια της δικής του εισήγησης στο ίδιο συνέδριο, υπογράμμισε:

«Σήμερα το Ιράκ παράγει 2,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 6 ή 7 εκατομμύρια βαρέλια, αποφέροντας έσοδα 300 δισ. δολαρίων το χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας. Η Τουρκία θα συμβάλει τα μέγιστα στον τομέα αυτό, αφού ο Περσικός Κόλπος, με 68 χιλιόμετρα διαδρομή, δεν επαρκεί για να κινηθούν τόσο μεγάλες ποσότητες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό από την εξομάλυνση και την επανένταξη του Ιράκ στις ενεργειακές "διαδρομές". Η Τουρκία θα συμβάλει θετικά στη διαδικασία αυτή».

Ο Γιλντίζ τόνισε επίσης:

«Η Τουρκία ανέλαβε πολυάριθμα έργα συνολικού προϋπολογισμού 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου, στο νότιο Ιράκ, και η τουρκική «Petroleum Co» (TPAO) πρόκειται να επενδύσει 5- 5,5 δισ. δολάρια στην περιοχή αυτή. Αλλά και το βόρειο τμήμα του Ιράκ προσφέρεται αρκετά για επενδύσεις. Όλα αυτά τα έργα θα συμβάλουν στην εξομάλυνση της κατάστασης και της οικονομίας του Ιράκ».


Επώνυμο σχόλιο του αναγνώστη της Ηyrriyet, Ρawel Bury

Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Γκιουλ ότι σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν έχει σχεδόν καθόλου ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Επιπλέον, εάν θεωρεί την Βόρεια Κύπρο αυτόνομο κράτος, τότε δεν έχει κανένα δικαίωμα στα έσοδα από την ΑΟΖ της Νότιας Κύπρου. Αν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος, τότε θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δικαιώματα σε αυτά τα αποθέματα. Ο κ. Γκιουλ θα πρέπει ήδη να τα γνωρίζει αυτά.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]