Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όσκαρ Λαφοντέν: Να εγκαταλείψουμε το κοινό νόμισμα!

Ο ιστορικός ηγέτης της Γερμανικής Αριστεράς, Όσκαρ Λαφοντέν, ταράζει τα νερά σε όλη την Ευρώπη με ένα βαρυσήμαντο άρθρο του στη "Neues Deutschland", με το οποίο προτείνει την εγκατάλειψη του κοινού νομίσματος, του ευρώ, πράγμα που συνεπάγεται τη διάλυση της ευρωζώνης και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα στο πλαίσιο, όπως προτείνει ο Ο. Λαφοντέν, ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, που θα επιτρέπει ανατιμήσεις και υποτιμήσεις των εθνικών νομισμάτων.

Η πρόταση του Όσκαρ Λαφοντέν, η οποία κατά σύμπτωση ήρθε μετά την πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ, είναι όχι απλώς ρηξικέλευθη αλλά, σχεδόν, "επαναστατική" στις παρούσες συνθήκες, αφού, αν υλοποιηθεί, μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα για μεγάλες προοδευτικές ανατροπές στις χώρες - μέλη της ευρωζώνης και σταδιακά στο σύνολό της και ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που πλήττονται θανάσιμα από το ευρώ και τις ευρωζωνικές δομές.

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι μια τέτοια πρόταση, διάλυσης της ευρωζώνης, βρίσκει την εξαιρετική τόλμη να την κάνει ένας αριστερός πολιτικός της Γερμανίας, μιας χώρας που η οικονομική ολιγαρχία ωφελείται πολύ σημαντικά από την ύπαρξη του ευρώ, ενώ είναι βέβαιον ότι η πρόταση αυτή θα προκαλέσει ενδιαφέρουσες ζυμώσεις στο χώρο συνολικά της ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία το θέμα του ευρώ ήταν, περίπου, ταμπού.

Ζήτημα προς συζήτηση είναι, φυσικά, ο χαρακτήρας του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος που προτείνει ο Όσκαρ Λαφοντέν να συνοδεύσει την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Το θέμα είναι αν πράγματι χρειάζεται ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο σε κάθε περίπτωση, εφ΄ όσον προκριθεί, πρέπει να διαθέτει απεριόριστη ευελιξία και να μην έχει ηγεμονικά χαρακτηριστικά.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]