Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ΟΑΣΕ στέλνει παρατηρητές στα Τίρανα ενόψει των βουλευτικών εκλογών



Η πρώτη δημοσκόπηση αναδεικνύει νικητή των εκλογών τον αριστερό συνασπισμό του Ράμα

Παρατηρητές στα Τίρανα στέλνει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καθώς ανησυχεί για το τεταμένο εκλογικό κλίμα που επικρατεί στην Αλβανία.

«Ο οργανισμός παρακολουθεί με ανησυχία τα κρούσματα μιας αυξανόμενης πολιτικής σύγκρουσης, σε μια εποχή που περιμένουμε μια ανταγωνιστική και τίμια εκλογική διαδικασία» δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ο γ.γ. του ΟΑΣΕ, Λαμπέρτο Τζανιέρι.

Ο κ. Τζανιέρι τόνισε ότι η ανησυχία έχει να κάνει με ορισμένες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

«Ελπίζουμε να μην χρησιμοποιηθούν υπερβολικοί εθνικιστικοί τόνοι που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή. Ο ΟΑΣΕ έχει 'επενδύσει' τόσο πολύ στην Αλβανία και δεν είναι έτοιμος να δεχτεί την 'καταστροφή' της επένδυσης αυτής», υπογράμμισε ο Τζανιέρι.

Να σημειωθεί πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου. 


Tον Αριστερό Συνασπισμό, του οποίου ηγείται ο Έντι Ράμα αναδεικνύει ως νικητή η πρώτη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας IPR Marketing, για λογαριασμό της τηλεόρασης ORA News, αν οι κοινοβουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου διεξάγονταν σήμερα, το 46% των πολιτών θα ψήφιζε τον Αριστερό Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSSH) του Έντι Ράμα, και το 44% θα ψήφιζε τον Συνασπισμό της Δεξιάς, του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PDSH) του Σαλί Μπερίσα.

Η ερώτηση αφορούσε στην προτίμηση του εκλογικού σώματος σε κάποιον από τους δύο συνασπισμούς, που έχουν διαμορφωθεί.

Ωστόσο, στην ερώτηση για την προτίμηση των ψηφοφόρων σε κάποιο από τα κόμματα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μικρό προβάδισμα κατά 1%, για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, που εξασφαλίζει την προτίμηση του 37% του εκλογικού σώματος, έναντι ποσοστού 36% του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στην ίδια ερώτηση, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (LSI), το οποίο εντάσσεται στο Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης, φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 5,5% και το υπερεθνικιστικό κόμμα Ερυθρόμαυρη Συμμαχία (AKZ) 4,8% των ψήφων.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό δεν επιτρέπει να περάσει το "κατώφλι" της Βουλής καθώς, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ένα κόμμα που κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές πρέπει να εξασφαλίσει 5% των ψήφων για να κερδίσει μία έδρα. Αντίθετα όταν κατεβαίνει ως μέλος ενός συνασπισμού χρειάζεται μόνο των 3% των ψήφων. Χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν τα μικρότερα κόμματα, που αθροιστικά φαίνεται να εκφράζουν το 16,7% του εκλογικού σώματος.

Πηγή: Αυτόνομη, 2

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]