Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στη Γερμανία... τα λεφτά στη Γερμανία...

Της Ζέζας Ζήκου

Υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για τους μικροκαταθέτες (;), οι οποίοι δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, όσο γνωρίζουν ότι παρά τις βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις, όταν σκάσει μια βόμβα που λέγεται συστημική τράπεζα, μπορεί να παρασύρει τα πάντα. Οσο υπάρχουν τράπεζες που τοποθετούνται και διαχειρίζονται δάνεια και παράγωγα προϊόντα των οποίων η τοξικότητα είναι στο κοινό άγνωστη, θα είναι υποψήφιες για να καταλήξουν σαν τις κυπριακές τράπεζες.

Φαίνεται ότι ακόμη και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και εκατοντάδων ανά τον κόσμο άλλων τραπεζών, τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Αμφιβόλου αποτελέσματος και διάρκειας θεραπεία αντί για πρόληψη. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τη δήμευση των καταθέσεων στην Κύπρο, που από ό,τι φαίνεται, πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τις δηλώσεις Dijsselbloem, Barnier, Klaas Knot, αμέσως μετά την απόφαση, περί αναπόφευκτης συμμετοχής των καταθετών στη διάσωση τραπεζών που κινδυνεύουν;

Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση της Κύπρου δεν εξελίχθηκε όπως ήθελαν στην αρχή. Διότι η πραγματική τους πρόθεση ήταν το «κούρεμα» από το πρώτο ευρώ και η ανατροπή της εγγύησης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι το συνολικό μέγεθος των ευρωπαϊκών καταθέσεων που εμπίπτει στην εγγύηση είναι πολύ μεγάλο. Ετσι, κανένα σύστημα δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί νομικά τις καταθέσεις μέχρι 100.000. Για παράδειγμα, η Γερμανία δεν έχει δεσμευθεί νομικά για αποζημιώσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας.

Με ρεαλιστικό κυνισμό, η Die Zeit επισημαίνει ότι «η Γερμανία, ως ένας τεράστιος μαγνήτης, έλκει κεφάλαια από όλο τον κόσμο». «Η Γερμανία είναι για τους επενδυτές μία από τις λίγες περιοχές όπου οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς. Και τα κεφάλαια αυτά γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, αναθερμαίνουν την οικονομία... και την ώρα που η νότια Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση, οι Γερμανοί ποτέ δεν περνούσαν καλύτερα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Αυτή είναι για όλους μας η πικρή αλήθεια.

Ενώ ο καβγάς στο Ecofin για το ποιες καταθέσεις θα «κουρεύονται» κορυφώνεται. Να απολαμβάνουν οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ ένα προνομιακό καθεστώς έναντι των ομολογιούχων, ώστε να «κουρεύονται» τελευταίοι στην περίπτωση μιας τραπεζικής χρεοκοπίας ή εκκαθάρισης, επιθυμούν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες στηρίζουν τη σχετική γαλλική πρόταση. Η πρόταση φαίνεται να συναντά τις αντιδράσεις της Γερμανίας και κάποιων άλλων χωρών στο Ecofin.

Υπέρ του καθεστώτος του προτιμώμενου πιστωτή για τους καταθέτες, έναντι των senior ομολογιούχων, τάσσονται Γαλλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Τσεχία, Βέλγιο και ΕΚΤ. Ουσιαστικά, αυτό που προτείνουν είναι οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες (δηλαδή αυτοί με ποσά άνω των 100.000 ευρώ) να βρίσκονται χαμηλότερα στη σειρά για το «κούρεμα» έναντι των senior ομολογιούχων. Η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ιταλία επιθυμούν να λαμβάνονται οι αποφάσεις κατά περίπτωση, ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε χώρας.

Ομως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι θα ήθελε να μην υπάρχει σειρά προτίμησης για τους μη ασφαλισμένους καταθέτες, αλλά σε περίπτωση «κουρέματος», οι καταθέτες να αντιμετωπίζονται το ίδιο με τους ομολογιούχους. Με την άποψη αυτή συντάσσονται η Ολλανδία και η Δανία. Αλλά και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δεν φαίνεται να πείθεται από την πρόταση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, έχω κάποια δυσκολία με την πρόταση του Πιερ», είπε στο τραπέζι των συνομιλιών.

Οι καταθέτες οι οποίοι διατηρούν αποταμιεύσεις που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα που πτωχεύει, εκκαθαρίζεται και κλείνει, θα λαμβάνουν όλα τα χρήματά τους πίσω, επαναβεβαίωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., μόλις τελείωσε το Ecofin. Οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της ιδέας ότι και για τους κατόχους μεγαλύτερων καταθέσεων θα πρέπει να θεσπιστεί ένα ευνοϊκό καθεστώς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., και ο επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ είπαν ότι οι περισσότεροι από τους υπουργούς συμφώνησαν με την άποψη πως και οι δικαιούχοι αποταμιεύσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ πρέπει να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης και να είναι οι τελευταίοι μεταξύ αυτών στους οποίων θα επιβάλλονται ζημίες – μετά τους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές των τραπεζών. Οι συζητήσεις για το ζήτημα αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο. Αυτά...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]