Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Ο στρατός εισήλθε στην πόλη - προπύργιο των ανταρτών Κουσέιρ


Στο κέντρο της πόλης Κουσέιρ, προπύργιο των ανταρτών, εισήλθε χθες ο στρατός της Συρίας, ο οποίος επιχειρεί ανακατάληψη στρατηγικών περιοχών που κατέχουν οι αντάρτες. Στο μεταξύ, η Επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία πρόκειται να συνεδριάσει επειγόντως την Πέμπτη, στην προοπτική της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης με στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση.

Ο στρατός εισήλθε στο κέντρο της πόλης Κουσέιρ, στην επαρχία της Χομς, και έθεσε υπό τον έλεγχό του την κεντρική πλατεία και το Δημαρχείο της πόλης, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή

«Ο συριακός στρατός ελέγχει την κεντρική πλατεία της πόλης καθώς και τα γύρω κτίρια συμπεριλαμβανομένου του Δημαρχείου, όπου οι στρατιώτες ύψωσαν στον ιστό την συριακή σημαία», δήλωσε.

«Οι άξιες δυνάμεις μας αποκατέστησαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο δημαρχείο της Κουσέιρ και στα γύρω κτίρια, και θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τους τρομοκράτες στην πόλη», ανακοίνωσε από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση.

Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από το ισχυρό λιβανέζικο ένοπλο σιιτικό κόμμα Χεζμπολάχ, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση και ακτιβιστές, επιτίθεται εδώ και εβδομάδες εναντίον της Κουσέιρ, προπύργιο των ανταρτών, που προβάλει αντίσταση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Πρόσφατα οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν πολλά χωριά στα περίχωρα της Κουσέιρ, η οποία βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Χομς και πάνω στο στρατηγικό άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με τα παράλια.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του BBC, η Κουσέιρ έχει στρατηγική σημασία και για τις δύο πλευρές. Αν η κυβέρνηση αποκτήσει τον έλεγχο, θα εξασφαλίσει την πρόσβαση από την πρωτεύουσα προς τα παράλια, ενώ για για τους αντάρτες, ο έλεγχος της πόλης σημαίνει ελεύθερη πρόσβαση στον γειτονικό Λίβανο.

Στην ίδια περιοχή, η τοποθεσία Νταμπάα, που ελέγχεται από τους αντάρτες, έχει επίσης γίνει από τη νύκτα στόχος επιδρομών, με σφοδρές μάχες να διεξάγονται ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο στρατός βομβάρδισε επίσης το Μπουέιντα αλ-Σαρκίγια, ένα άλλο χωριό που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Επείγουσα σύσκεψη

Όπως ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Μπεν Χίλι, οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, της Αλγερίας, του Σουδάν, της Αιγύπτου, του Ομάν και του Ιράκ, θα συζητήσουν για τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, η οποία προβλέπει την πραγματοποίηση διάσκεψης με στόχο τον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Συρία. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν επίσης στη σύνοδο για να «παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, υπό το φως της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας», πρόσθεσε.

Ο επιθυμητός διάλογος από τους διοργανωτές της διάσκεψης θα είναι δύσκολο να καθοριστεί, καθώς η συριακή αντιπολίτευση καθιστά την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ απαραίτητη προϋπόθεση για διάλογο, ενώ αυτός τονίζει πολύ σθεναρά την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην εξουσία.

ΑΜΠΕ, BBC



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]