Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν ισλαμοποιεί την Τουρκία

«Ισλαμοπατερναλισμός ή απολυταρχισμός αλά τουρκικά;» τιτλοφορεί το άρθρο-παρέμβασή του στη γαλλική «Liberation» ο Τούρκος συγγραφέας και φιλόσοφος Ατίλα Οζέρ, καταδικάζοντας πρακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν, που οδηγείται σε μια μορφή «πράσινου ολοκληρωτισμού».

Αναφερόμενος σε δύο περιστατικά στην Τουρκία, στην καταδίκη σε 10μηνη κάθειρξη του πιανίστα Φαζίλ Σάι για «προσβολή των θρησκευτικών αξιών» λόγω αναρτήσεών του στο Twitter και την εκστρατεία του πρωθυπουργού κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, ο Οζέρ έκανε λόγο για μια «ολομέτωπη εκστρατεία κατά του κράτους δικαίου» από το ΑΚΡ.

«Ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. Φυλακίζει διαφωνούντες, συγγραφείς και δημοσιογράφους. Παραβιάζει τους θεμελιώδεις κανόνες της δικαιοσύνης», γράφει και προσθέτει ότι αρχίζει να διαφαίνεται μια νέα «ισλαμοπατερναλιστική νομιμότητα», που παρατηρείται σε τρία διαφορετικά επίπεδα: 
«Η σχέση κράτους - κοινωνίας όπου ο πολίτης αντιμετωπίζεται ως "βρέφος" με όπλο την "ηθικολογία", η "προστασία" του πολίτη από τους βλάσφημους και η εκ νέου οθωμανοποίηση της εθνικής μυθολογίας, που συνοδεύεται από την αποκατάσταση του δεσποτισμού των σουλτάνων: μια εξωτερική πολιτική "ανάκτησης" του οθωμανικού χώρου, επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον της σειράς "Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής", με το επιχείρημα ότι κηλιδώνει τη μνήμη του Σουλεϊμάν, νέα οθωμανικά ήθη για το προσωπικό της Turkish Airlines κ.λπ.».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]