Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βελτιώνονται οι ελληνορωσικές σχέσεις;

Του Χρήστου Καπουτση

Στην επιλογή της Κυβέρνησης, για βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, εντάσσεται και η επίσκεψη στη Μόσχα του ΥΠΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλου. Και αποτελεί προπομπό της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη Ρωσία.

Ο ΥΠΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλος εξουσιοδοτημένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέδωσε στον Ρώσο ΥΠΑΜ κ. Σοϊγκού επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, η οποία περιέχει πρόσκληση του Έλληνα Προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογό του, για επίσημη επίσκεψη του ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ η στην Ελλάδα. Μία πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από το Κρεμλίνο.
Οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις είναι ουσιαστικά «παγωμένες» από το 2010, μετά την ακύρωση της συμφωνίας, για την κατασκευή του αγωγού ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, που θα μετέφερε το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας. Και μετά και την ακύρωση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των ρωσικών τεθωρακισμένων ΤΟΜΑ BMP-3HEL, για τον Ελληνικό Στρατό.

Στη Μόσχα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, είχε συνομιλίες με ρώσους Κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Οι συναντήσεις έγιναν στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια που διεξάγεται στη Ρωσική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ.

Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί Άμυνας, συζήτησαν διμερή θέματα αμυντικής συνεργασίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η προμήθεια ανταλλακτικών και οι συμβάσεις συντήρησης των οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης, που βρίσκονται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τα αντιαεροπορικά Συστήματα ΤΟR-Μ1. Και ακόμη, τέθηκε και το θέμα της πρώτης βολής του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-300, που εδώ και μία δεκαετία βρίσκεται αποθηκευμένο στην Κρήτη και είναι ανενεργό επιχειρησιακά, λόγω των γνωστών αντιδράσεων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ.

Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι οι ρώσοι αξιωματούχοι, συνομιλητές του Π. Παναγιωτόπουλου, δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους, για την απόκτηση των κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ από τη ρωσική Gazprom.
Φυσικά, το επίπεδο των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, είναι σε πλήρη συνάρτηση με τις γεωπολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και με τη σκληρή μάχη των Αγωγών μεταφοράς της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις στη Συρία και την Αίγυπτο, η μόνιμη παρουσία Ναυτικής Δύναμης της Ρωσίας στη Μεσόγειο, που συγκροτείται από σύγχρονα πολεμικά πλοία, αλλά και τα σχέδια της Ρωσίας για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Α. Μεσογείου, που συγκρούονται με τα αντίστοιχα των Αμερικανών, όλα αυτά, είναι αποφασιστικοί παράγοντες στην αναθέρμανση ή στο πάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρκετοί έλληνες πολιτικοί , όπως ο Σπ. Μαρκεζίνης , ο Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος και ο Κώστας Καραμανλής, απέδωσαν εξαιρετικά μεγάλη σημασία στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, παρότι αρχικά ήταν φιλοαμερικανοί, ασκώντας την Εξουσία καταλάβαιναν, ότι χρειάζονταν κάποιο αντιστάθμισμα, για να μην τους πνίξει ο ατλαντικός βρόγχος. και για αυτό, έκαναν διπλωματικά ανοίγματα, όχι μόνο στη Ρωσία , αλλά και στην Ε.Σ.Σ.Δ. ( Εν.ΣΟΒ.ΣΟΣ.ΔΗΜ.) και μάλιστα την εποχή του «ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» (Κ. Καραμανλής και Α. Παπανδρέου)!

Ωστόσο, ΠΟΤΕ οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, δεν προχώρησαν σε σε έμπρακτη συνεργασία στρατηγικής φύσεως. Αυτό οφείλεται μάλλον σε δισταγμούς των Ελληνικών Κυβερνήσεων , λόγω της συμμετοχής της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και τις προεξοφλούμενες αντιδράσεις των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν οι γνωστές προκαταλήψεις έναντι της Ρωσίας, άλλες είναι δικαιολογούμενες, άλλες όμως ΟΧΙ.
Αλλά και από την άλλη πλευρά, η Ρωσία είναι γενικά επιφυλακτική στην υποστήριξη κρατών, που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και τα ΝΑΤΟ.
Οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις είναι μάλλον ναρκοθετημένες, λόγω ισχυρών διαφωνιών σε Στρατηγικά Θέματα, όπως, η Αντιπυραυλική ασπίδα, η Ενέργεια και το ΙΡΑΝ.

Η Ρωσία, αποφεύγει να προκαλέσει τη ΔΥΣΗ, διότι αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα. ΤΟ αδύνατο σημείο της αχανούς Ρωσίας, υπήρξε πάντοτε το μαλακό υπογάστριο της χώρας, δηλαδή η περιοχή του Καυκάσου, όπου πληθυσμιακά υπερτερούν αλλογενείς ισλαμικοί, κατά το πλείστον, πληθυσμοί, όπως για παράδειγμα η Τσετσενία, όπου το αυτονομιστικό κίνημα των ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ενισχύεται από φιλο- αμερικανικές Αραβικές χώρες. Η περιοχή του Καυκάσου, είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, λόγω της διέλευσης από κει και των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ: Βρήκα μια παλιά συνέντευξη του Προέδρου της Ρωσίας ΒΛ.ΠΟΥΤΙΝ , που μιλάει για την Ελλάδα. 
«Η Ελλάδα, έπαιξε τεράστιο ρόλο στη ρωσική ταυτότητα. Μας έδωσε σχεδόν τα πάντα – Πίστη, αλφάβητο, κουλτούρα, κοσμικό όραμα, την πολιτική αντίληψη της Ορθόδοξης Αυτοκρατορίας (το παράδειγμα του Βυζαντίου), την ιδέα της «κοινωνίας», τη φιλοσοφία, το νόμο… Εμείς οι Ρώσοι χρωστάμε στους ‘Έλληνες
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Μακάρι να προχωρήσουν οι σχέσεις μας....
    Αλλά τα συμφέροντα είναι συμφέροντα....
    Σίγουρα πρέπει να δωθεί κάπου μια ναυτική βάση στην Ελλάδα.....ειδικά μετά την συμπεριφορά των ....φίλων και συμμάχων Αμερικανών, προς τα τουρκομόγγολα.
    Παρόλο που την έχουν πάθει κάμποσες φορές από τα τουρκομογγολα, αυτοί επιμένουν στην΄αναβάθμισή τους...κακό της κεφαλής τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ.ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΟΓΩ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ-ΦΙΛΙΚΗ ΠΑΝΤΑ-ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ.ΠΡΟΚΑΛΩ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΕΙΞΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ.ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;ΜΕΤΑΞΙ ΣΙΩΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΘΑΡΑ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ-ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΩ ΡΩΣΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσχετα από συμφέροντα και χωρίς να είμαστε σίγουροι για τις διαθέσεις των Ρώσων, η ιστορική αλήθεια είναι μια: η Μόσχα είναι η Τρίτη Ρώμη. Η Αμερική δεν πέπρωται να παίξει το ρόλο μιας αυτοκρατορίας γιατί είχε επιφανειακές ρίζες στον παγκόσμιο πολιτισμό και πάντα δανεικές. Στην παγκόσμια ιστορία θα καταγραφεί σαν ψευδοαυτοκρατορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι οι Ρωσο-ελληνικές σχέσεις βελτιώνονται ΕΡΗΜΗΝ της πολιτικής εξουσίας της χώρας. Μια ακόμη απόδειξη για την βροντερή ανυπαρξία της. Ακόμη και να αναγκασθεί σε επίσκεψη ο Σαμαράς, ο Πούτιν θα τον αντιμετωπίσει σαν αναξιόπιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]