Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το συνδικαλιστικό κίνημα κοιμάται όπως έστρωσε…


Tου Στρατή Μαζίδη

Από όταν βγήκα στην αγορά εργασίας στις αρχές του 2000 υπήρξα εξαρχής δύσπιστος απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και τον τρόπο που κινείται.

Κι όταν λέω συνδικαλιστικό κίνημα εννοώ αυτό το συγκεκριμένο που μεσουράνησε για δεκαετίες, με αυτούς τους εργατοπατέρες και αυτές τις πρακτικές.

Άνθρωποι που δε θυμάμαι ποτέ να επέλεξα, πήγαιναν σε διαλόγους εκπροσωπώντας με. Αυτοαναγορεύτηκαν σε κοινωνικούς εταίρους.

Μολονότι ήμουν μαθητής, θυμάμαι πόσο άσχημο μου φάνηκε βλέποντας τότε τον πρώτο εργατοπατέρα, τον Κανελόπουλο, να γίνεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υπουργός.

Αργότερα ήρθε το άλλο μπουμπούκι του λαϊκού κινήματος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας από την ΟΤΟΕ (αν δεν κάνω λάθος) που ως υπουργός εργασίας βρέθηκε απέναντι σε αυτό που δήθεν εκπροσωπούσε.

Ή να ξεχάσουμε τον άνθρωπο της εργατιάς Γιώργο Κουτρουμάνη που ως υπουργός του ΓΑΠ άρχιζε να μας ξεσκίζει με τα μνημόνια;

Και πόσοι άλλοι από όλα τα κόμματα όπως πχ ο Γιάννης Μανώλης. Αυτός που επί Καραμανλή κάθε μέρα τα βρόνταγε κι όλο τίποτε δεν έκανε.

Εν πάση περιπτώσει…

Τα τρία χρόνια του Μνημονίου ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αποκαλυφθεί η γύμνια του συνδικαλισμού στη χώρα μας. Με smartphone, φιμέ τζάμι και μια ενσωματωμένη μπάλα ποδοσφαίρου στο στομάχι, δε νοείται συνδικαλισμός.

Τι έκανε λοιπόν ο δικός μας κοινωνικός εταίρος αυτά τα τρία χρόνια;

Ποια απάντηση είχε κάθε φορά;

Περικοπές; 24ωρη.

Κατάργηση επιδομάτων; 24ωρη.

Μπέρδεψε την κορτιζόνη που χορηγείται δια πάσα νόσο και μαλακία με την 24ωρη απεργία που επί της ουσίας δε φέρνει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Αυτά τα τρία χρόνια φάνηκε πως οι απεργίες δεν είναι η λύση διότι έφερναν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης και έτσι κάθε φορά τη θιγόμενη κοινωνία στην αγκάλη της κυβέρνησης.

Θυμηθείτε. Φορτηγατζήδες, βενζινάδες, ταξί και τώρα η ΟΛΜΕ.

Μόνο που οι εκπαιδευτικοί δεν πρόλαβαν καν να απεργήσουν. Απλές στρακαστρούκες, δίχως σχεδιασμό. Δίχως υπολογισμό της επόμενης μέρας. Η ΟΛΜΕ εγκλωβίστηκε στην παγίδα που μόνη της έστησε.

Κάποιοι πρότειναν απεργία διαρκείας γενικώς. Ίσως να είναι μια λύση. Αλλά με αυτούς που αντιπροσωπεύουν το συνδικαλισμό στην Ελλάδα δε νομίζω πως πείθονται πολλοί να ακολουθήσουν.

Θα μου πείτε, και τι προτείνεις;

Ειλικρινά δε γνωρίζω. Μια διέξοδος ήταν οι εκλογές. Κι εκεί η μειοψηφία του 48% οργανωμένη σωστά κράτησε την κυβέρνηση αλλάζοντας τα χρώματα. Αν ο λαός ήθελε την ανατροπή, είχε την ευκαιρία να την επιβάλλει.

Δεν γνωρίζω αν ο συνδικαλισμός μπορεί να φέρει τη λύση. Πολύ πιθανό. Όχι όμως με τη σημερινή του έκφραση. Χρειάζεται ξερίζωμα και καλλιέργεια από την αρχή. Άνθρωποι δίχως κάλους στα χέρια και λιωμένες σόλες δεν μπορούν να εκπροσωπούν τον εργαζόμενο.

Πηγή: Free Pen

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Έχουν προτάσεις από τη βάση οι συνδικαλιστές, αλλά το θέμα είναι ότι εκτελούν εντολές των "κομματικών" νονών τους. Εκείνοι θα τους προωθήσουν στη Βουλή, βλέπεις. Αλλά τα πρόβατα αρχίσαν να ξυπνάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή φταίει ο συνδικαλιστής που δεν πηγαίνεις στις εκλογές???? Σε όλους τους κλάδους το ίδιο γίνεται. Στις εκλογές του οργάνου δεν πατάει κανείς εκτός από 5-10 συνεννοημένους που βγάζουν και εκπρόσωπο (συνήθως αριστερής απόχρωσης).
    Μου θυμίζει, το άρθρο, την ιστορία των καθηγητών. Μετά την πασιφνέστατη παράβαση καθήκοντος όπου μοίραζαν την ανθελληνική άποψη της αριστερής συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, προωθούσαν απόψεις αντίθετες με την διδακτέα ύλη, και μάλιστα κατηγορούσαν ώς φασίστες τους μαθητές που διαφωνούσαν. Ενώ λοιπόν στράφηκαν εναντίον της Ελληνικής κοινωνίας με το ανθελληνικό τους παραλήρημα, τώρα αναζητούν της συμπαράστασή της στον αγώνα τους κατά του νομοσχεδίου, αλλά και πάλι με τον γνωστό τους τρόπο. Τον εκβιασμό. Δηλ. έπαιξαν το μέλλον των παιδιών για το συμφέρον τους (ίσως δίκαιο συμφέρον), και ζητούν τώρα την συμπαράστασή τους. Να πιέσουν δηλ. τα παιδιά και οι γονείς τους την κυβέρνηση, για να εξασφαλίσουν εισαγωγή σε ΑΕΙ ΤΕΙ που είναι νόμινο δικαίωμά τους, επειδή ο κάθε απόφοιτος που έγινε καθηγητής και μέλος αριστερής οργάνωσης, μπερδεύει την συνικαλιστική εκπροσώπηση με την πολιτική μαλακία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]