Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε τρία στρατόπεδα κατάδικοι για οικονομικά εγκλήματα

  • "ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ", το δόγμα του "δημοκράτη" Σαμαρά, ο οποίος μαζί με την υπόλοιπη παρέα του θα πρέπει να σκέφτεται πως πολύ σύντομα θα καταθέτει έγγραφες εκκλήσεις για εγκλεισμό του σε κάποια φυλακή...
  • Ευθεία απειλή για στέρηση της ελευθερίας των Ελλήνων πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους που επιβάλλει η τροϊκανή κυβέρνηση Σαμαρά
  • Καταστρέφουν την άμυνα της χώρας και επιβάλουν την κυβερνοτρομοκρατία, για να εξασφαλίσουν τις απαιτήσεις των οικονομικών δολοφόνων

Τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, σε Γιάννενα, Μαλακάσα και Ασπρόπυργο, αποτελούν για το υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανούς χώρους κράτησης για καταδίκους με μικρής ποινικής αξίας εγκλήματα, κυρίως οικονομικά, καθώς οι ραγδαίες αλλαγές που προωθούνται αμέσως μετά το Πάσχα μεταβάλλουν άρδην το τοπίο της επιβολής των ποινών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Εθν. Αμυνας για την παραχώρηση άδειων, ανεκμετάλλευτων στρατοπέδων για τις ανάγκες κράτησης, προκρίνοντας εκείνα που δεν απαιτούν μεγάλες δαπάνες για να λειτουργήσουν.

Τις ανάγκες για τους νέους χώρους κράτησης επιβάλλουν τα νέα μέτρα που έχει έτοιμα το υπ. Δικαιοσύνης στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών στον ποινικό κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες καταργείται η μετατροπή των ποινών έως πέντε χρόνια σε χρηματικές. Στο εξής οι ποινές που θα επιβάλλουν τα ποινικά δικαστήρια θα είναι ή χρηματικές και θα πληρώνονται αμέσως ή με δόσεις σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις ή ποινές φυλάκισης που θα εκτελούνται έστω κι αν είναι ακόμα και δέκα ημερών.

Το σύστημα της μετατροπής των ποινών φυλάκισης έως πέντε χρόνια σε χρηματικές κρίνεται αναποτελεσματικό και αντίθετο με την έννοια της ποινικής τιμωρίας, καθώς, όπως εκτιμούν νομικοί και δικαστικοί, απαξιώνει την επιβολή της ποινής για σοβαρά αδικήματα, στερώντας ουσιαστικά το θύμα από τη βασική υποχρέωση που έχει η Πολιτεία να του εξασφαλίσει δικαιοσύνη.

Τα άδεια στρατόπεδα που θα παραχωρηθούν στο υπ. Δικαιοσύνης μπορεί να είναι περισσότερα, καθώς θα εκκενωθούν πολλά στο πλαίσιο της αναδιάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων, και τα τρία πρώτα από αυτά θα χρησιμοποιηθούν ώς το τέλος του χρόνου για την κράτηση εκείνων που θα φεύγουν από το ποινικό δικαστήριο με κάποια ποινή. Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα προβλέπεται αντί της εκτέλεσης της ποινής η παροχή εργασίας για κοινωφελείς σκοπούς, κυρίως στην αποκομιδή σκουπιδιών, σε ιδρύματα και σε ΟΤΑ. Ο θεσμός άλλωστε της κοινωφελούς εργασίας έχει θεσμοθετηθεί από χρόνια, όμως ώς τώρα σπανιότατα επιβάλλεται από τα δικαστήρια, γιατί οι σχετικές διατάξεις δεν ήταν συγκεκριμένες.

Σημαντικές μεταβολές

Στις επικείμενες μεταβολές στην ποινική νομοθεσία, σημαντικές είναι μεταξύ άλλων και εκείνες που εισάγουν σύστημα συνδιαλλαγής όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μικρής και μεσαίας ποινικής αξίας εγκλήματα. Προβλέπεται ότι ενώπιον του εισαγγελέα και πριν η υπόθεση πάρει τον δρόμο για το δικαστήριο, ο ενδιαφερόμενος, αν συναινεί στην κατηγορία, θα πληρώνει επιτόπου την ποινή που προβλέπεται, ικανοποιώντας πλήρως το θύμα, και η δικαστική διαδικασία σε βάρος του θα σταματά.

Ανάλογες διατάξεις ποινικής συνδιαλλαγής, όπως λέγεται αυτό το σύστημα, προβλέπονται και για βαρύτερα εγκλήματα οικονομικής φύσεως που διώκονται ως κακουργήματα. Οι διατάξεις έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και η ψήφισή τους είναι πλέον θέμα χρόνου. Πρόκειται για τα εγκλήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες -ξέπλυμα μαύρου χρήματος- και της δωροδοκίας. Αν υπάρξει πλήρης επιστροφή των χρημάτων που αποτελούν το αντικείμενο της παράνομης συμπεριφοράς, ο κατηγορούμενος θα έχει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις ρυθμίσεις αυτές αναμένεται, κατά το στάδιο της συζήτησής τους στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, να περιληφθούν ενδεχομένως και άλλες κατηγορίες, όπως η απάτη.

Πάντως όλες οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν το αργότερο ώς το τέλος του χρόνου καθώς αποτελούν δεσμεύσεις προς τους εκπροσώπους της τρόικας.





Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]