Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δημοκρατία και οικονομία, δύο ανταγωνιστικές πραγματικότητες

Αν αφήσουμε την οικονομία να λειτουργήσει παντελώς ελεύθερη και ανεξάρτητη από τη δημοκρατία, χωρίς έλεγχο από την τελευταία, τότε κάποια στιγμή η οικονομία θα κυριαρχήσει και θα καθυποτάξει τη δημοκρατία, θέτοντάς την στην υπηρεσία που χαράσσει η δυναμική των συμφερόντων που συγκροτούν την οικονομία.

Δημοκρατία και οικονομία είναι λοιπόν δύο πραγματικότητες ανταγωνιστικές. Θα πρέπει επομένως να επιλέξουμε τι θέλουμε να προτάξουμε. Θέλουμε να κυριαρχεί η οικονομία πάνω στη δημοκρατία ή θέλουμε να κυριαρχεί η δημοκρατία πάνω στην οικονομία;

Αν θέλουμε (πιστεύουμε οι περισσότεροι) το δεύτερο, δηλαδή η δημοκρατία να κυριαρχεί επί της οικονομίας, τότε έχουμε δύο επιλογές. Είτε θα καταργήσουμε πλήρως την ελεύθερη οικονομία, κάτι το οποίο όπως απέδειξε στην ιστορία το κομμουνιστικό πείραμα δεν αποδίδει, είτε θα υπάρχει μεν ελεύθερη οικονομία, κάτω όμως από τον έλεγχο της δημοκρατίας. Για παράδειγμα, η δημοκρατία θα πρέπει απαραίτητα να έχει στα χέρια της την έκδοση και τον έλεγχο της κυκλοφορίας του χρήματος και επιπλέον θα πρέπει να θεσπίζει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα αναπτύσσεται και θα ελέγχεται η ελεύθερη οικονομία.

Σήμερα το χρήμα το εκδίδουν οι ιδιωτικές τράπεζες και τα κράτη έχουν μεταβληθεί σε εταιρίες που δανείζονται από τις ιδιωτικές τράπεζες. Πως μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για πραγματική δημοκρατία σήμερα, όταν η τελευταία εξαρτάται από τις δανείστριες ιδιωτικές τράπεζες;

Πέτρος Χασάπης

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]