Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Φινλανδία έδωσε στη δημοσιότητα τις εγγυήσεις για το δάνειο στην Ελλάδα


Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Φινλανδίας διέταξε σήμερα την κυβέρνηση της χώρας να δώσει στη δημοσιότητα τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2012, με την οποία δόθηκαν στο Ελσίνκι εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου στην Αθήνα.

Η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα για την φινλανδική κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να διατηρήσει κρυφό ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση της χώρας.


“Σύμφωνα με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο η συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2012 είναι δημόσιο έγγραφο, εκτός των τραπεζικών δεδομένων” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.

Η διευθύντρια επικοινωνίας του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας, Ανίτα Σιχβόλα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι η συμφωνία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας, αφού απαλειφθούν τα τραπεζικά δεδομένα από το κείμενο.

Τη δημοσιοποίηση του κειμένου της συμφωνίας είχαν ζητήσει τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης καθώς και βουλευτές του λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών. 

“Είναι θαυμάσιο που δεν πέρασε η αδιαφάνεια. Η απόφαση της δικαιοσύνης συνιστά μια νίκη για τη διαφανή διακυβέρνηση, πράγμα σημαντικό σε ένα δημοκρατικό κράτος”, δήλωσε η βουλευτίνα του κόμματος, Πίρκο Ρουοχόνεν-Λέρνερ.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη η Φινλανδία πήρε αποστάσεις από τις υπόλοιπες χώρες, ζητώντας εγγυήσεις από τις χώρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες προκειμένου να τους χορηγήσει δάνεια. Η συμφωνία με την Ελλάδα αποτέλεσε το πρότυπο για μια άλλη συμφωνία, που υπογράφηκε με την Ισπανία τον Ιούλιο του 2012.  

Καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν ζήτησε εγγυήσεις, ακόμη και εκείνες στις οποίες τα σχέδια στήριξης είχαν δεχτεί έντονες επικρίσεις.

Πηγή: Ημερησία

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]