Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έλληνες πολίτες στη Θράκη έχουν πρόσβαση μόνο στην τουρκική τηλεόραση!


Της Έλλης Μητακίδου

Στα... μακρινά Πομακοχώρια στην Ξάνθη, οι κάτοικοι μπορεί να πληρώνουν ΕΡΤ, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ούτε ένα ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι. Πρόσβαση έχουν μόνο στην τουρκική τηλεόραση.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στο δεκαπενθήμερο πανθρακικό έντυπο γνώμης «Αντιφωνητής», που κυκλοφορεί στην Κομοτηνή, του πομακικής καταγωγής δημοσιογράφου στην Ξάνθη Σεμπαεδήν Καραχότζα, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί.

Επισημαίνει ότι εδώ και δεκαετίες γίνεται μια συστηματική προσπάθεια εκτουρκισμού των μουσουλμάνων της Θράκης, με θεαματικά αποτελέσματα, όπως υπογραμμίζει. «Ωστόσο συνήθως όλες μας οι αναφορές έχουν να κάνουν με τους άμεσους τρόπους όπως ο χρηματισμός, ο εκφοβισμός, η τρομοκρατία, η άσκηση ψυχολογικής -αλλά και σωματικής πολλές φορές- βίας κ.λπ., αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης και ειδικότερα εκείνοι που ζουν στα πομακοχώρια της Ξάνθης εκτουρκίζονται και με άλλους, έμμεσους θα τους χαρακτήριζα, τρόπους», επισημαίνει και προσθέτει: 

«Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν εκπέμπουν στα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης, με αποτέλεσμα οι πομάκοι συμπολίτες μας να αναζητούν άλλες λύσεις και σε αυτές τις περιπτώσεις η πιο εύκολη γι' αυτούς λύση είναι τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μέσω δορυφόρου. Έτσι στην ορεινή Ξάνθη δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να μην έχει δορυφορική κεραία κι αυτό γίνεται όχι γιατί θέλουν οι άνθρωποι αυτοί να παρακολουθούν τα τουρκικά κανάλια, αλλά γιατί δεν μπορούν να έχουν τα ελληνικά και φυσικά κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει να μην έχουν καθόλου τηλεόραση στα σπίτια τους. Αφού λοιπόν δεν μπορούν να έχουν τα ελληνικά κανάλια, έχουν τα τουρκικά, διότι κάτι πρέπει να βλέπουν κι αυτοί οι άνθρωποι».

Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι η ελληνική Πολιτεία, από τη μεριά της, τόσο διά της πρώην νομαρχίας Ξάνθης, όσο και διά της σημερινής Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έχει επιχειρήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό τοποθετώντας αναμεταδότες σε διάφορα σημεία της ορεινής Ξάνθης, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, κυρίως διότι οι εν λόγω αναμεταδότες και ελάχιστη δουλειά κάνουν και με το παραμικρό χαλάνε, με το κόστος επισκευής τους να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Έτσι όταν ένας αναμεταδότης χαλάσει, από μια βροχή για παράδειγμα, μπορεί να μείνει και για μήνες εκτός λειτουργίας, μέχρι δηλαδή να βρεθούν τα χρήματα για την επιδιόρθωσή του.

Στο άρθρο επισημαίνει ακόμη ο δημοσιογράφος:

«Yπάρχει μια παράμετρος την οποία φοβάμαι ότι κανείς εκ των αρμοδίων δεν έχει λάβει υπόψη του κι αυτή η παράμετρος είναι ο εκτουρκισμός αυτών των ανθρώπων, μέσω της τηλεόρασης. Είναι κάτι το απόλυτα φυσικό, όταν αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν και ακούνε μόνο όσα λέγονται στα ΜΜΕ της Τουρκίας και δεν μπορούν να δουν κανένα ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι είναι πολύ λογικό να συντάσσονται, πολλές φορές όχι συνειδητά, με γραμμές και πολιτικές της γειτονικής χώρας».


Πηγή: Το Παρόν

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]