Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν εγκρίθηκε το σχέδιο Ερντογάν για Συρία

Θα μπορούσε ο κ. Νταβούτογλου να παρουσιάσει έστω και μια επιτυχία της πολιτικής του στην Ασία, αν οι Η.Π.Α. ενέκριναν το σχέδιο της Τουρκίας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά με όρους. Τέτοιους όρους, που η Ουάσιγκτον συμφώνησε με… την Μόσχα να μη αποδεχθεί. Την υποβοήθηση του Αμερικανικού στρατού δηλαδή, στο εγχείρημα που ενδιαφέρει την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος κ. Ομπάμα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία, γεγονός που απογοήτευσε τον κ. Ερντογάν που τόσους μήνες «επένδυε» την εξωτερική του πολιτική με την άμεση ανατροπή του Άσαντ και του κόμματος Μπάαθ, και την άνοδο στην εξουσία των μισθοφόρων που στηρίζει ποικιλοτρόπως η Άγκυρα.

Μόνη της η Άγκυρα δεν θα αποτολμούσε στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, αφού είναι διαπιστωμένο πως το καθεστώς Άσαντ παραμένει ισχυρό. Λαός και στρατός είναι με το μέρος του. Μάλιστα, η λιβανέζικη ιστοσελίδα «Al Manar» δημοσιοποίησε -και αναδημοσίευσαν το defencenet και τουρκικά Μέσα- τμήμα Έκθεσης της CIA, σύμφωνα με την οποία ο Σύρος πρόεδρος, αν προχωρήσει σε εκλογές μέσα στο 2014 -υπό τις παρούσες συνθήκες- θα λάβει το 75 % των ψήφων των Σύρων πολιτών.

«Η CIA φέρεται να έχει φθάσει σε αυτό το συμπέρασμα κατόπιν ερευνών που έγιναν το τελευταίο διάστημα στη Συρία. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επισημαίνουν ακόμη ότι ο συριακός στρατός θα συνεχίσει να πολεμά τους αντιπάλους του μέχρι το 2014, αφού προβλέπονται μέχρι τότε συγκρούσεις».

Ακόμη και στην υπόθεση πως η Έκθεση μπορεί να είναι παραποιημένη προς όφελος του καθεστώτος Άσαντ, τα πράγματα δείχνουν πως κάπου εκεί είναι η κατάσταση. Γι’ αυτό και η Τουρκία, μέσω κ. Νταβούτογλου, υποχρεώθηκε εχθές να αποδεχθεί έμμεσα την συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, ότι η λύση δεν μπορεί να προέλθει από τους μισθοφόρους, αλλά από την παραμονή του κ. Άσαντ ή καλύτερα άλλου στελέχους, από το κόμμα Μπάαθ όμως πάλι.

Ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνομιλία του με Τούρκους δημοσιογράφους δεν απέκλεισε κάποια μετάβαση της εξουσίας στη Συρία μέσω του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ: «Υπάρχουν κάποιοι που υποχρεώνονται να κάνουν σφαγές. Aν υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν έχουν δώσει εντολές για σφαγές, θα μπορούν να παίξουν ρόλο στη μετάβαση της εξουσίας».

Να υπενθυμίσουμε παλαιότερο σημείωμά μας, σύμφωνα με το οποίο ακόμη και εάν η Τουρκία ήταν σε θέση, μόνη της, να καταφέρει καίριο στρατιωτικό πλήγμα στην Συρία, πάλι οι ισχυροί δεν θα της το επέτρεπαν, επειδή θα είχαν να κάνουν πλέον με μια Τουρκία που θα συμπεριφερόταν ως υπερδύναμη στην περιοχή και θα διακινδύνευε το ετοιμαζόμενο από την Δύση και το Ισραήλ, κράτος του Κουρδιστάν.

Η τουρκική εφημερίδα «Vatan» έχει δημοσίευμα με τίτλο «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή». Και γράφει ότι «το αποτέλεσμα από τη συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν είναι πως πρέπει να φύγει ο Άσαντ, αλλά δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να γίνει αυτό». Και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας, πως έχει αποκλειστεί η στρατιωτική δράση στη Συρία και πως πρέπει να αυξηθεί η διπλωματική πίεση.

Βέβαια, έγινε αντιληπτή η αδυναμία της Τουρκίας για στρατιωτική επέμβαση, μετά τις πολλαπλές προκλήσεις που δέχθηκε, και προσποιήθηκε πως ψιχαλίζει. Είχε 170 περίπου νεκρούς από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Reyhanli, κι εκείνο που έκανε ο κ. Ερντογάν ήταν να υποχρεώσει τον τουρκικό Τύπο να μη αναγράψει μεγαλύτερο αριθμό από 50 νεκρούς! Τα τουρκικά ΜΜΕ βέβαια, βρήκαν τρόπο να δημοσιεύσουν την πραγματική κατάσταση. Ταυτόχρονα, είχε και απώλεια πολεμικού αεροπλάνου με νεκρό πιλότο.

Η αλήθεια είναι, πως μάλλον πρόκειται για προβοκάτσια, και πως δεν είναι η Συρία εκείνη που ευθύνεται για τα παραπάνω συμβάντα, αλλά μισθοφόροι, προκειμένου να υποχρεώσουν την Τουρκία να επέμβει. Ο κ. Ερντογάν το υπαινίχθηκε, αλλά αν μπορούσε θα άδραχνε την ευκαιρία.

Με όλα αυτά, μένει να δούμε πως θα αντιδράσει ο πάντα απρόβλεπτος παράγοντας στην περιοχή, που είναι το Ισραήλ. Θα αρκεσθεί σε μεμονωμένα κτυπήματα εντός του συριακού εδάφους, για να αποτρέψει την ενδυνάμωση της Χεζμπολάχ, ή θα συμπεριλάβει και την Συρία σε κοινό μέτωπο με το Ιράν; Πάντως, στα κυπριακά λιμάνια ελλιμενίσθηκε χθες τμήμα του ρωσικού στόλου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]