Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντιμέτωπη με εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα η κυβέρνηση

Γράφει ο Ραβανός Άρης 

Εκρηκτικό είναι το κοινωνικό μίγμα για την κυβέρνηση που καλείται άμεσα να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψει τα υφιστάμενα δεδομένα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για τις αντοχές της κοινωνίας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς αναγνωρίζει πως πρέπει να γίνουν κινήσεις για να ανακουφιστούν συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις και ήδη ξεδιπλώνονται διάφορες πρωτοβουλίες.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο κυρίαρχη είναι η αίσθηση, ότι η κυβέρνηση χρειάζεται κοινωνική υποστήριξη, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να έχει διάρκεια η προσπάθεια. Γι’ αυτό και έγιναν και θα γίνουν κινήσεις, έστω και μικρές, ώστε να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας και να δημιουργηθούν θετικές ειδήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη στις Βρυξέλλες, προβλέπει ύφεση 4,2% για το 2013 και ανάπτυξη 0,6% το 2014 και 3,7% το 2016 και εκτιμά ότι θα υπάρξει άνοδο των επενδύσεων, αλλά μεγάλες πιέσεις σε ανεργία και ιδιωτική κατανάλωση.

Τα μεγάλα προβλήματα που θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ένταση η κυβέρνηση είναι η φτώχεια και η ανεργία, ενώ μεγάλος εφιάλτης είναι τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια που εκτοξεύθηκαν στο 24,6% στο τέλος του 2012.

Παράλληλα, μεγάλη αγωνία καταγράφεται για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σε μια στιγμή που οι κοινωνικές αντοχές εξαντλούνται.

Ειδικά για την ανεργία, ιδιαίτερη σημασία έχει και η χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠαΣοΚ (συμμετείχαν οι κκ. Φ. Σαχινίδης, Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος και Γ. Κουτρουμάνης), με τον γραμματέα της ΝΔ κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο και τον γραμματέα της ΚΟ κ. Αθ. Μπούρα.

Στη συνάντηση, όπου επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας, συζητήθηκε το «Έκτακτο Πρόγραμμα Ανάσχεσης της Ανεργίας» και η αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του κόμματος για τη διατήρηση 500.000 θέσεων εργασίας και την απασχόληση 200.000 ανέργων.

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, παρόντος του Χορστ Ράιχενμπαχ που ηγείται της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία της χώρας και ανήγγειλε ότι οι αυτοκινητόδρομοι ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ σημείωσε ότι στο ΕΣΠΑ η χώρα έχει κατορθώσει να είναι 8η στις 27 χώρες της Ε.Ε. και προέβλεψε άνοδο στον τουρισμό και στις εξαγωγές.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, σε μια κίνηση να δείξει ότι η τρικομματική κυβέρνηση μεριμνά με γνώμονα να υπάρξει μελλοντικά κοινωνικό μέρισμα, αποδέχθηκε την πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ, παρουσία του κ. Ευ. Βενιζέλου, για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Λίγο αργότερα, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδιδόταν η είδηση, ότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διάσωση 1.000 θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ο γ.γ. της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκος, μετά από εντολή του κ. Σαμαρά, συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων και ανακοίνωσε την θετική είδηση της επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων.

Επίσης, με εντολή του Πρωθυπουργού, η ΔΕΗ, ρυθμίζει σε άτοκες δόσεις τις οφειλές καταναλωτών, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ στη σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μ. Παπαγεωργίου, δεν θα γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χρέους κατά τους χειμερινούς (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο) και τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιος, Αύγουστος).

Στο Μέγαρο Μαξίμου που δίνουν μεγάλη σημασία να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα επενδύσεων, ανακουφίστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι το ΣΤΕ άναψε «πράσινο φως» για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, απορρίπτοντας με την υπ.αριθμόν 1492/2013 απόφασή του την προσφυγή 81 κατοίκων της περιοχής εναντίον της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]