Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απάντηση στον ηγεμόνα


Εγινε κάτι χθες που δεν έχει ξανασυμβεί στα τρία χρόνια της γερμανικής επέλασης, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έλαβε για πρώτη φορά την απάντηση που του άρμοζε με την άμεση, σκληρή, λιτή και καίρια αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στις πρωτοφανείς και απρόκλητες δηλώσεις του Γερμανού αυτόκλητου ηγεμόνος της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υπουργός Σόιμπλε, συνηθισμένος σε τρία χρόνια έντρομων «συνομιλητών» από την Αθήνα, δεν θα περίμενε κάτι τέτοιο. Εχουν ξεχάσει στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα είναι χώρα – τους έχουμε βοηθήσει πολύ κι εμείς σε αυτό…

Μαζί, έχουν χάσει κάθε μέτρο: χωρίς να έχει καμία δικαιοδοσία και χωρίς να σέβεται την έννοια της διεθνούς Δικαιοσύνης ο Σόιμπλε έσπευσε όχι μόνον να τρομοκρατήσει, να απειλήσει προκαταβολικά την Ελλάδα, αλλά και να προδιαγράψει το κατά την αντίληψή του εντελώς ανύπαρκτο ενδεχόμενο το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.

Είναι λοιπόν, πέρα από όλα τα άλλα, και διεθνής δικαστής: αυτό το τελευταίο, ας το προσέξουν όσοι πιστεύουν ότι οι Γερμανοί είναι μεν «σκληροί», αλλά σέβονται τους κανόνες της δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου, της ισοπολιτείας, του ευρωπαικού κεκτημένου. Ο Σόιμπλε είπε ουσιαστικά χθες ότι η χώρα του (γιατί εξ ονόματός της μίλησε, όχι ως ιδιώτης) δεν σέβεται τίποτα από όλα τα παραπάνω. Το μόνο που σέβεται είναι το «δίκαιο του ισχυρού» και, εν προκειμένω, το αμιγώς δικό του εθνικιστικό συμφέρον.

Φυσικά, για όποιον θέλει να έχει τα μάτια του ανοιχτά, αυτό δεν είναι κάτι νέο: το αποδεικνύει το Βερολίνο συστηματικά εδώ και τρία χρόνια, διαλύοντας όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά, πλέον την Ευρώπη, η οποία βράζει: ακόμα και το Βέλγιο στράφηκε προχθές κατά της Γερμανίας στην Ευρωπαική Επιτροπή για καταπάτηση των κανόνων ανταγωνισμού στο πεδίο της εργασίας…

Μέσα από την πολιτική του ακραίου ηγεμονισμού που εφαρμόζει, η Γερμανία έχει πλέον πετύχει να καταστεί έννοια περίπου μισητή για πολλά εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες: αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα άλλα είναι απλώς ωραιοποιήσεις της. Και το κακό που έχει κάνει στο οικοδόμημα της εμπιστοσύνης που ήταν η Ευρώπη μέχρι πριν από τρία χρόνια, είναι πια ανεπανόρθωτο.

Δεν πρέπει να περιμένει φυσικά κανείς να καμφθεί ο τυφλός παροξυσμός κυριαρχίας που έχει καταλάβει τη Γερμανία και ιδίως τον υπουργό της των Οικονομικών από τη χθεσινή απάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών. Δεν έχουν τόση σοφία στο Βερολίνο. Δεν περιμένει κανείς ούτε καν να προβληματιστούν οι Γερμανοί, με αφορμή αυτή την απάντηση, για τα όσα πράττουν – εδώ ο Σόιμπλε έσπασε κάθε κώδικα καλών σχέσεων προσβάλλοντας κατά πρόσωπο επιθετικά τον Αμερικανό ομόλογό του μέσα στο Βερολίνο, μπροστά στις κάμερες.

Δεν πειράζει. Ας προχωρήσουν με την ίδια βία. Απλώς θα φέρουν πιο κοντά τη στιγμή που θα οδηγήσει στην αρχή του τέλους της ηγεμονίας τους. Εμάς, ούτως ή άλλως, μας έχουν πια διαλύσει: η δήθεν «σωτηρία» που μας «προσέφεραν», ήταν γι αυτούς καθαρό, μετρήσιμο κέρδος και για εμάς θάνατος. Τώρα όμως έρχεται όλο και πιο κοντά η στιγμή που θα πληρώσουν και οι ίδιοι τη φοβερή αλαζονεία τους καθώς μετέτρεψαν μέγα τμήμα της Ευρώπης από χώρο ελευθερίας και δημοκρατίας σε χώρο ωμής καταδυνάστευσης…


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]