Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία προτιμά τη διχοτόμηση παρά την ένταξη στην Ε.Ε.

Στο παρελθόν, ο κ. Τσιτσέκ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό.
Η Άγκυρα επιλέγει την διχοτόμηση και την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής πλευράς

Του Νίκου Στέλγια*

Η Άγκυρα επιλέγει την διχοτόμηση και την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής πλευράς παρά την άμεση ένταξη της στην Ε.Ε. Αυτό φαίνεται πως είναι το μήνυμα – μοτίβο της τουρκικής πλευράς, το οποίο έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας.

Στα πλαίσια της συνάντησης του με τον «Πρόεδρο» της «τ/κ βουλής», Χασάν Μπόζερ, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Τζεμίλ Τσιτσέκ πραγματοποίησε σημαντικές δηλώσεις για το Κυπριακό.

«Όσο συνεχίζεται η σημερινή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν πρόκειται να επιλυθεί το Κυπριακό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσέκ, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς και να αναμένουμε την λύση του Κυπριακού μετά την αποδοχή της ε/κ πλευράς στην Ε.Ε. ως η μοναδική εκπρόσωπος της νήσου. Μακάρι να γινόταν αποδεκτή η αρχή της πολιτικής ισότητας των δυο λαών της νήσου. Σε περίπτωση όμως που δεν γίνει αποδεκτή αυτή η αρχή εμείς θα συνεχίσουμε την δική μας πορεία».

Τα τουρκικά και τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μεταδίδουν τις δηλώσεις του κ. Κιουτσούκ υπογραμμίζουν ότι με την συγκεκριμένη τοποθέτηση, η Άγκυρα δείχνει για μια ακόμη φορά ότι προτιμά να εστιάσει στην συνεργασία της με την τ/κ ηγεσία παρά στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Στο παρελθόν, ο κ. Τσιτσέκ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό.

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2011 και την ανάδειξη του στο αξίωμα του Προέδρου της τουρκικής βουλής, ο ίδιος ήταν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος ήταν αρμόδιος για θέματα των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Τσιτσέκ διαδραμάτισε ρόλο – κλειδί και την περίοδο των δυναμικών κινητοποιήσεων των Τουρκοκυπρίων, στις αρχές του 2011. Τότε, με διάφορες δηλώσεις του, ο κ. Τσιτσέκ έβαλλε κατά των Τουρκοκύπριων ακτιβιστών και της ε/κ πλευράς.

«Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», η τοποθέτηση – κλειδί

Οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις τελευταίες δηλώσεις της Άγκυρας για το Κυπριακό υπογραμμίζουν την φράση «εμείς θα συνεχίσουμε την δική μας πορεία», την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Τσιτσέκ. Κατά την άποψη τους, την τελευταία περίοδο, η Άγκυρα δεν αισθάνεται την ανάγκη να τηρήσει τις βασικές διπλωματικές αρχές στο Κυπριακό και πραγματοποιεί όλο και περισσότερες αναφορές στο ενδεχόμενο της τελικής διχοτόμησης της νήσου.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]