Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι αναδυόμενες αγορές «ξεφορτώνουν» ευρώ!

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας βρίσκονται τα συναλλαγματικά αποθέματα σε ευρώ, που διατηρούν οι αναδυόμενες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσόμενων χωρών το 2012 πούλησαν 45 δισ. ευρώ. Πιο απλά, οι τοποθετήσεις τους σε ευρώ μειώθηκαν κατά 8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Να θυμίσουμε ότι και ο Μεντβέντεφ είχε απειλήσει τον Μπαρόζο ότι η Ρωσία ενδέχεται να «αδειάσει» τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε ευρώ και να στραφεί σε άλλο νόμισμα.

Οι κινήσεις των αναδυόμενων αγορών δείχνουν ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης είναι εδώ για να μείνει. Όποιος θυμάται ακόμα τον αρχικό στόχο ίδρυσης του ευρώ, να καταστεί ως ένα από τα επικρατέστερα νομίσματα στη διεθνή οικονομία (κυρίως έναντι του δολαρίου), πλέον κινείται στο όριο του ονείρου θερινής νυκτός.

Τα κριτήρια με τα οποία οι κεντρικές τράπεζες επιλέγουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, είναι τα νομίσματα τα οποία θεωρούν περισσότερο σταθερά, ασφαλή και ρευστοποιήσιμα.

Το πώς βλέπουν πλέον το ευρώ, μπορεί να το δείξουν τα παρακάτω στοιχεία:
  • Συναλλαγματικά αποθέματα αναδυόμενων αγορών σε ευρώ το 2013: 24%
  • Συναλλαγματικά αποθέματα αναδυόμενων αγορών σε ευρώ το 2009: 31%
Το ποσοστό του δολαρίου έμεινε σταθερό στο 60%.

Που στρέφονται οι αναδυόμενες χώρες; 
Στο δολάριο Αυστραλίας και τα νομίσματα άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ήδη, σε μια πρώτη κίνηση οι αναδυόμενες αγορές, τα γνωστά BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική) έφτιαξαν δική τους τράπεζα, προκειμένου να παραγκωνίσουν το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]