Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απόκλιση της ΠΓΔΜ

Tης Δώρας Αντωνίου

Η αναμενόμενη να δημοσιοποιηθεί σήμερα εαρινή έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προκάλεσε κύκλο εντατικών διεργασιών στις Βρυξέλλες. Ετσι, μέχρι αργά χθες, δεν υπήρχε εικόνα ως προς το περιεχόμενό της και την εισήγηση αναφορικά με τη χορήγηση ή όχι ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη γειτονική χώρα.

Το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες σε σχέση με την ΠΓΔΜ είναι γνωστό: σε έναν διευρυνόμενο κύκλο κρατών-μελών ενισχύεται ο προβληματισμός για την ανακολουθία μεταξύ λόγων και έργων από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων όσον αφορά την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους. Η είδηση, πρόσφατα, για τον θάνατο του μοναδικού εναπομείναντος αντιπολιτευόμενου εκδότη-δημοσιογράφου σε ένα όχι και τόσο ξεκάθαρο τροχαίο δυστύχημα ήταν ο τελευταίος κρίκος σε σωρεία αναφορών για καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε πρόσφατη έκθεσή του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, αν και χαρακτηρίζει γενικά ικανοποιητική την εικόνα, καταγράφει προνομιακή προβολή των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος από τα μέσα ενημέρωσης, αξιοποίηση κυβερνητικών πόρων για την προώθησή τους, ανακρίβειες στους εκλογικούς καταλόγους, πιέσεις προς δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να ψηφίσουν «σωστά».

Από την άλλη πλευρά, στους κόλπους της Ε.Ε. ενισχύεται ο προβληματισμός για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει την ΠΓΔΜ η διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, η αυξανόμενη ανεργία, ο πάντοτε παρών εθνικισμός και τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η αστάθεια στη χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Η απάντηση στην εξάλειψη αυτών των θεμάτων, υποστηρίζουν κάποιοι, θα μπορούσε να είναι η ανανέωση του ευρωπαϊκού οράματος για τη χώρα, μέσω της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος, Στέφαν Φούλε, εμφανίζεται ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς τα Σκόπια, για να κλείσει με μία επιτυχία τη θητεία του.

Στη σημερινή έκθεση είχε ζητηθεί να συνεκτιμηθεί και η προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Στην κατάθεση νέας πρότασης από τον Μάθιου Νίμιτς δεν υπάρχει ακόμα αντίδραση από τα Σκόπια. Προφανώς η εκεί πολιτική ηγεσία αναμένει να δει προς τα πού θα φυσήξει σήμερα ο ευρωπαϊκός άνεμος, ώστε να καθορίσει τη στάση της.

Μια ευνοϊκή έκθεση για τα Σκόπια σήμερα θα δυσκολέψει την Αθήνα, αλλά δεν σημαίνει αυτόματα ότι η εισήγηση της Κομισιόν θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το βέβαιο είναι ότι θα ενισχύσει την αδιαλλαξία του κ. Γκρούεφσκι, που θα δει να επιβραβεύεται το εντελώς ξένο προς κάθε ευρωπαϊκή έννοια και αξία πολιτικό μόρφωμα που έχει εγκαθιδρύσει.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]