Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμερικανο - εβραϊκή πρόταση στη Λευκωσία για μεταφορά φυσικού αερίου



  • Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχαν τα μέλη αμερικανο-εβραϊκής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενα από ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κυπριακά οικόπεδα, μέσω πλωτών μονάδων αποϋγροποίησης (LNG).
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχαν τα μέλη αμερικανο-εβραϊκής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενα από ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κυπριακά οικόπεδα, μέσω πλωτών μονάδων αποϋγροποίησης (LNG).

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, οι ιδιώτες εξέφρασαν ενδιαφέρον για το οικόπεδο 3, το οποίο κατοχυρώθηκε στην εταιρεία ΕΝΙ. Ο υπουργός με τη σειρά του τους παρέπεμψε για διαβουλεύσεις στην εταιρεία.

Ο κ. Λακκοτρύπης θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για το Ισραήλ, όπου θα έχει επαφές για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και γι' άλλα ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή εκμετάλλευση.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του κύπριου υπουργού στον Λίβανο επήλθε συμφωνία με τον ομόλογό του, βάσει της οποίας οι δύο χώρες θα μπορούν να συζητήσουν κατά την έναρξη του α' γύρου αδειοδότησης το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης οικοπέδων, που βρίσκονται μεταξύ των δύο ΑΟΖ. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, απαιτείται σχετική απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας.

Ο Kύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε τις επαφές «ουσιώδεις και εποικοδομητικές» και δεν διέψευσε τις πληροφορίες για συζήτηση, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, του θέματος συνεκμετάλλευσης φυσικού αερίου, που βρίσκεται μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου.

Το Σάββατο έγινε, επίσης, γνωστό ότι ολοκληρώνεται τον Μάιο το έργο E-WAVE, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη υψηλής ανάλυσης, που αποτυπώνει το ενεργειακό δυναμικό, καθώς και τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά του ανέμου και των θαλάσσιων κυμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο της Δέσμης Προγραμμάτων για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συντονίζεται από το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου που είναι και ο ανάδοχος φορέας, ενώ ως συνεργαζόμενοι φορείς συμμετέχουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, το Ocean Analysis and Prediction Lab - UPostgraduate School και η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία συζήτηση με τοπικούς φορείς, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία τοπικούς θεσμικούς παράγοντες να παρακολουθήσουν τα έως τώρα αποτελέσματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: in.gr

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]