Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ετοιμαστείτε για «πανηγύρι» με την Τρόικα…

Σε συναγερμό έχουν τεθεί όλες οι εμπλεκόμενες με την Τρόικα κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς όσα έγιναν στην Κύπρο αποτελούν ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστρεπτικό για την Ελλάδα από κάθε άποψη. Και εξηγούμαστε…

Τι έγινε στην Κύπρο; Ο Κυπριακός λαός πίεσε τον πολιτικό του κόσμο και απέρριψε την πρώτη πρόταση που υπεβλήθη από το Eurogroup. Πιστεύουμε, ότι παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε τελικά ήταν ακόμα χειρότερη, το «όχι» έχει τη δική του συμβολική αξία.

Κι αυτό, διότι απέδειξε ότι δεν θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις το ίδιο κι εάν η ίδια πρακτική γενικευθεί, όπως ξεκάθαρα υπονοήθηκε σε δηλώσεις Ευρωπαίων επισήμων, σπέρνοντας τον πανικό σε χρηματοπιστωτικούς κύκλους αφού έστειλε το μήνυμα απόσυρσης των καταθέσεων από μέρος της Ευρωζώνης που θεωρείται πλέον μη ασφαλής προορισμός, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, τέτοιες που να κλονίσουν σοβαρά το «καράβι» του κοινού ευρωπαϊκού μας νομίσματος.

Ο λόγος που εξαντλήθηκε στην Κύπρο η σκληρότητα – ή ακόμα και εκδικητικότητα – των Ευρωπαίων, είναι ότι το περίφημο «Σχέδιο Β’» απλώς δεν υπήρχε, οπότε η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης θεώρησε ότι έχει το περιθώριο να πιέσει ασφυκτικά, καθυποτάσσοντας ουσιαστικά την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που πλέον θα μετεξελιχθεί σε ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις για την υιοθέτηση κάποιου σχεδίου επανένωσης, «τύπου Ανάν», το οποίο θα παραδίδει την «κηδεμονία» της Κύπρου στην Τουρκία.

Κατά συνέπεια, ο κυπριακός λαός θα έχει πιθανότατα, πολύ σύντομα, ακόμα δυσκολότερο έργο. Το να κληθεί να λάβει απόφαση για το μέλλον του, όχι μόνο το οικονομικό. Οπότε, έστω και αυτή την ώρα, επείγει η εκπόνηση ενός ρεαλιστικού «Σχεδίου Β’», ώστε να αποφύγουν την δορυφοροποίηση από την Άγκυρα και ότι αυτό συνεπάγεται. Εξάλλου, ο Εγκεμέν Μπαγκίς «βρήκε» τη λύση, με την υιοθέτηση της τουρκικής λίρας. Όσο και να ψάχνουμε δεν μπορούμε να βρούμε υπό ποιες συνθήκες θα δεχόταν ένας Έλληνας (Ελλαδίτης ή Κύπριος) να χρησιμοποιεί νόμισμα με τη φάτσα του σφαγέα Ατατούρκ…

Πάμε πάλι στην Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες «υποδεχόμαστε» για μια ακόμη φορά την Τρόικα. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι ως γνωστόν ασφυκτικές. Από πολλές πλευρές ακούγονται υποδείξεις ότι η Ελλάδα έχει έρθει η ώρα να πει και κάποιο «όχι» στους γραφειοκράτες, τους οποίους υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να αρνείται να συναντά ο πρωθυπουργός.

Με το προηγούμενο της Κύπρου, η προδιάθεση της Τρόικας θα είναι πολύ αρνητική. Κι αυτό διότι το μήνυμα που έχουν λάβει είναι το ακόλουθο: «Μπορεί να αντιδρούν, ωστόσο, ΔΕΝ έχουν στο τραπέζι ως ρεαλιστική επιλογή την εγκατάλειψη του ευρώ και την έξοδο από την Ευρωζώνη, άρα, όσο και να τους πιέσουμε στο τέλος θα υποκύψουν για να μη φύγουν από το ευρώ».

Κατά συνέπεια, καλό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσμενής. Οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο κίνδυνος είναι θανάσιμος και πως περιθώριο για μπλόφες ΔΕΝ υπάρχει. Οπότε ας είναι έτοιμοι για κατά μέτωπο σύγκρουση με την Τρόικα.
Θα προτείναμε να κινηθούν προληπτικά και να θέσουν τις κόκκινες γραμμές, όχι στην τρόικα, αλλά σε άλλες δυνάμεις (τονίζεται ο πληθυντικός), οι οποίες επηρεάζουν τα ευρωπαϊκά δρώμενα, σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί τοίχος αποτροπής.

Ασφαλώς θα πρέπει προληπτικές κινήσεις να γίνουν και προς την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενδεχομένως και προς τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες θα αντιληφθούν αμέσως, ότι εάν υποκύψει η Ελλάδα, στη σειρά έρχονται αυτές, μηδέ της Γαλλίας εξαιρουμένης…


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]