Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέες ισορροπίες και επικείμενη σύγκρουση στην Ευρώπη

Οι τελευταίες δηλώσεις των Ζοζέ Μπαρόζο και Όλι Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικές λιτότητας έφθασαν στα όριά τους και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, δείχνουν ότι αρχίζουν να διαμορφώνεται συνθήκες για την ανατροπή του υπάρχοντος σκηνικού και τη χάραξη μιας πιο συγκροτημένης πορείας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην ευρωζώνη.

Η σαφής αυτή τοποθέτηση των επικεφαλής της Κομισιόν θέτει τις προϋποθέσεις και για την έμπρακτη διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους υπέρμαχους της μονομερούς σκληρής λιτότητας – διαφοροποίηση για την οποία υπάρχουν βάσιμες προοπτικές ότι μπορεί να εκφραστεί και επισήμως στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Με τα δεδομένα αυτά, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οδηγούμαστε σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στη Γερμανία, που μέχρι στιγμής υπαγορεύει τις δικές της επιταγές και επιβάλει την πολιτική της, και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, με την υποστήριξη για πρώτη φορά και της Κομισιόν, η οποία έβγαινε πάντοτε μπροστά απαιτώντας την πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας.

Την άποψη αυτή ενισχύει επίσης το γεγονός ότι και η Ολλανδία, χώρα - δορυφόρος του Βερολίνου, επιδεικνύει απροθυμία να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη της δέσμευσης που έχει αναλάβει για τη μείωση του ελλείμματος, το οποίο έχει πλέον εκτροχιαστεί επιδεινώνοντας την ύφεση.

Η κατάσταση σήμερα στην ευρωζώνη καθιστά μονόδρομο την επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι η Ανγκελα Μέρκελ, είτε πριν είτε μετά τις γερμανικές εκλογές θα υποχρεωθεί να συναινέσει στη μετάθεση για το 2014 ή το 2015 των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος που έχουν τεθεί για το 2013 σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Η εμμονή της Γερμανίας να επιβάλει στις άλλες χώρες τη δική της πολιτική, θέλοντας να δείξει ότι είναι το αφεντικό, δημιουργεί πλέον προβλήματα και στο στενό πυρήνα της ευρωζώνης. Για αυτό θα πρέπει να διαμορφωθούν το ταχύτερο νέες ισορροπίες που θα βγάλουν την ευρωζώνη από το σημερινό φαύλο κύκλο της λιτότητας που τροφοδοτεί την ύφεση και προκαλεί έκρηξη της ανεργίας.

Στην περίπτωση αυτή, και η χώρα μας, η οποία εμφανίζει τη μεγαλύτερη ύφεση και την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ, θα αποκτήσει νέες προοπτικές στην προσπάθειά της για την ανάκαμψη της οικονομίας.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτά υπό την προϋπόθεση, ότι θα υπάρχει πολιτική
    ηγεσία, αφοσιωμένη στα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της και όχι αφοσιωμένη στα κελεύσματα
    του Βερολίνου, που τα εξαργυρώνει επειδή χρωστά
    την ύπαρξη της ακριβώς σε αυτά τα κελεύσματα.
    Μη δημιουργείτε λοιπόν φρούδες ελπίδες.Όσο υπάρχουν στην εξουσία υποτελείς πολιτικοί, η Ελλάς
    κινδυνεύει να αφανισθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]