Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσίπρας: Δώστε μας τα κλειδιά τώρα!

Η φράση που φέρεται να είπε ο αγανακτισμένος με την Τρόικα, υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, έδωσε το έναυσμα!

«Μη μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, τότε πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα. Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου να συζητάτε μαζί του», φαίνεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ζητά αυτά τα κλειδιά τώρα! “Αλλιώς, νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα. Ας προκηρύξει άμεσα εκλογές”.
«Αντί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να αναλώνεται, δια μέσου του υπουργού Οικονομικών σε αστείους λεονταρισμούς προς την τρόικα, του τύπου ‘’βοηθήστε με, γιατί αλλιώς θα πάρει ο Τσίπρας τα κλειδιά’’, θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσει έστω και την ύστατη στιγμή να αποδείξει ότι δεν έχει παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα. Ή έστω να διεκδικήσει να πάρει κάποια πίσω», αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Καλεί τον πρωθυπουργό να παγώσει αμέσως τις αδιέξοδες συζητήσεις με την τρόικα και να ξεκινήσει περιοδεία στον ευρωπαικό Νότο .
«Το Μνημόνιο έχει αποτύχει εκκωφαντικά», σημειώνει ο κ. Τσίπρας. Και συμπληρώνει: «Το κούρεμα καταθέσεων, που μέχρι πριν από λίγο καιρό εθεωρείτο εκτός ατζέντας, είναι σήμερα ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Τα χειρότερα έρχονται.

Σύμφωνα τον κ. Τσίπρα, ο στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι μια συμφωνία με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης ότι δεν θα γίνει αποδεκτή παρόμοια λύση με αυτή της Κύπρου και να διερευνήσει μια νέα στρατηγική ώστε να δημιουργηθεί ευρύ μέτωπο δυνάμεων που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει τα νεοφιλελεύθερη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη: «Αλλιώς, νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα. Ας προκηρύξει άμεσα εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας, παράλληλα, ασκεί κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη στάση που τηρούν απέναντι στις εξελίξεις. «Οι δύο ελάσσονες εταίροι προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω, ώστε να διασώσουν τον εαυτό τους από ένα ορατό ενδεχόμενο κυβερνητικής κατάρρευσης. Θα τους συνιστούσαμε να εξηγηθούν καθαρά για τη στάση τους. Από τη στιγμή που επέλεξαν να στηρίξουν τον κ. Σαμαρά και το Μνημόνιο, δεν υπάρχει δυστυχώς για αυτούς δεύτερη βάρκα να πατήσουν. Επομένως το να βάζουν το πόδι τους έξω από το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν δεν τους καθιστά τίποτα περισσότερο από γραφικούς και αναξιόπιστους».

Επί τάπητος το plan B στον ΣΥΡΙΖΑ

Απρόβλεπτες εξελίξεις και αβέβαιο μέλλον για το ευρώ βλέπουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη, ακόμη και της μετριοπαθούς πτέρυγας, εκτιμούν ότι μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα.

Στην Κουμουνδούρου είναι διάχυτη πια η εντύπωση ότι η ευρωζώνη έχει πρόβλημα επιβίωσης, εξαιτίας της γερμανικής επικυριαρχίας και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το «ξήλωμα του πουλόβερ».

Υπό αυτό το πρίσμα όλο και περισσότερα στελέχη θεωρούν ότι χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο, ώστε η χώρα να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Η άποψη αυτή την είχε μέχρι πρότινος μόνο η αριστερή πτέρυγα του κόμματος – η οποία βέβαια συχνά το πάει και ένα ακόμη βήμα μακριά, δηλαδή ακόμη και προς την οικειοθελή έξοδο από την ευρωζώνη – όμως εσχάτως προσχωρούν σε αυτή και παράγοντες της προεδρικής πλειοψηφίας και μάλιστα επιφανείς ευρωπαϊστές και χαμηλών τόνων στελέχη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης, που μίλησαν, σε κυριακάτικες συνεντεύξεις τους, για τους κινδύνους βιωσιμότητας της ευρωζώνης και την ανάγκη να υπάρχει σχέδιο για παν ενδεχόμενο.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]