Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πορτογαλία: Αντισυνταγματικά κρίθηκαν πολλά μνημονιακά μέτρα

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δήλωσε σήμερα πως η απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίσιμων μέτρων λιτότητας από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους δημιουργεί "σοβαρές δυσκολίες" στην ανταπόκρισή της σε διεθνείς δεσμεύσεις που προβλέπει η δανειακή σύμβασή της.

Έπειτα από μία έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, μετά την απόφαση του δικαστηρίου αργά χθες, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Λουίς Μάρκες Γκουέδες δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απόφαση "θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας" που αποκτήθηκε με τους Eυρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Ο Μάρκες Γκουέδες είπε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα συναντήσει τον πρόεδρο Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα για να συζητήσουν την "περίπλοκη κατάσταση" μετά την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε χθες τέσσερα από εννέα αμφιλεγόμενα μέτρα λιτότητας στο φετινό προϋπολογισμό, μια απόφαση που επιφέρει ένα βαρύ κτύπημα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης. Ωστόσο αναλυτές λένε πως η απόφαση δεν θα πρέπει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση και αναμένουν ότι θα βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση δεν δίνει εκτιμήσεις για το πόσο κοστίζουν τα απορριφθέντα μέτρα, όμως αναλυτές έχουν πει πως τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ καθαρών εσόδων και εξοικονομήσεων καταργούνται. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ολόκληρο το πακέτο των μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013 ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις όλων των εποχών, οι οποίες στην πλειονότητά τους εγκρίθηκαν.

Την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο θα πραγματοποιηθεί μια ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

"Η Πορτογαλία αγωνίζεται να καταλήξει, σε αυτή τη συνάντηση, σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδό μας από το πρόγραμμα το 2013", είπε ο Μάρκες Γκουέδες.

Η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5,5% του ΑΕΠ φέτος από 6,4% το 2012, όταν έχασε το στόχο αλλά εξακολούθησε να επαινείται από τους πιστωτές της στην ΕΕ και στο ΔΝΤ για τις προσπάθειές της στη λιτότητα. Οι δανειστές έχουν ήδη ελαφρύνει τους στόχους της Πορτογαλίας για το έλλειμμα δύο φορές αφότου συμφωνήθηκε το πακέτο "διάσωσης", αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας.

Η Πορτογαλία επέστρεψε στην αγορά ομολόγων τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία "διάσωσης" με την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2011, πουλώντας χρέος που αναμένεται να λήξει το 2017 και προετοιμάζεται για έκδοση ομολόγων μακρύτερης ωρίμανσης τους επόμενους μήνες.





 
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]