Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εξουσία και βία

Εξουσία είναι η δυνατότητα που έχει κάποιος να επιβάλει τη θέλησή του σε κάποιον άλλον. Ο εξουσιαστής μπορεί να κάνει ό,τι θέλει (μας λέει ο Kourt Lenk), ενώ ο εξουσιαζόμενος μπορεί απλά να θέλει ό,τι κάνει.

Από τα πιο πάνω και μόνο προκύπτει ότι προκειμένου να επιβληθεί η θέληση του εξουσιαστή, εφόσον ο εξουσιαζόμενος δεν συμφωνεί σ΄ αυτό με την ελεύθερη βούλησή του, απαιτείται να επιβληθεί με τη βία. Βλέπουμε λοιπόν ότι συστατικό στοιχείο της εξουσίας είναι η βία. Δηλαδή εξουσία και βία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Εξουσία χωρίς δυνατότητα επιβολής της με τη βία δεν υπάρχει.

Σε πολιτικό επίπεδο, αν οι εξουσιαζόμενοι πολίτες αποδέχονται τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, μέσα από ένα γενικά αποδεκτό θεσμικό πλαίσιο, τότε η άσκηση βίας προκειμένου να επιβληθεί η νόμιμα εκφρασμένη βούληση των εξουσιαστών, είναι γενικά αποδεκτή. Σε περίπτωση όμως που οι θεσμικοί κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού δεν γίνονται (για κάποιο λόγο) αποδεκτοί πλέον και από τους εξουσιαζόμενους ή παραβιάζονται από τους εξουσιαστές, τότε η ασκούμενη πολιτική βία είναι γενικά παράνομη και δίνει το δικαίωμα στους εξουσιαζομενους να αντισταθούν.

Αν δεν αντισταθούν, η κατάσταση θα εκτραχυνθεί και θα χειροτερεύσει σε βάρος των εξουσιαζόμενων. Κανείς δεν πρόκειται να τους λυπηθεί ούτε να τους βοηθήσει. Οι ίδιοι μόνο μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους.

Πέτρος Χασάπης


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πολύ σωστά όλα αυτά, αλλά οι εξουσιαζόμενοι έχουν εκπαιδευτεί να πιστεύουν ότι οι αντιεξουσιαστές είναι τρομοκράτες και οι "εξουσιαστές" είναι σωτήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]