Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Αποικία της ρωσικής και της ιταλικής Μαφίας η Ελλάδα

Το 2006 ήταν η τελευταία φορά που ο Ρομπέρτο Σαβιάνο περπάτησε ελεύθερος στα στενά της Νάπολης, κυκλοφόρησε χωρίς να παρακολουθείται από ένστολους αστυνομικούς και χωρίς να κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του ανά πάσα στιγμή. 

Ήταν το 2006 που κυκλοφόρησε το βιβλίο του, «Γομόρρα» (λογοπαίγνιο: Καμόρρα + Γόμορρα), το οποίο αναμενόταν να γίνει εκδοτικό φαινόμενο, αλλά και να καθηλώσει το δημιουργό του σε μια παράλληλη, κρυφή ζωή.

Τώρα, ο Ιταλός συγγραφέας, αφού αψήφησε τη Μαφία, καταγράφοντας τις κινήσεις της, αφού συνήθισε να ζει υπό διαρκή απειλή, συνεχίζει τις συγγραφικές του αποκαλύψεις με το τελευταίο του βιβλίο, στο οποίο τα βάζει με μια άλλη μαφία, αυτή των ναρκωτικών.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, για το «Zero Zero Zero» («Μηδέν Μηδέν Μηδέν»), ο Σαβιάνο μίλησε για το ταξίδι των ναρκωτικών, τη δύναμη των εμπόρων και την κυριαρχία του εμπορίου ναρκωτικών πάνω σε κάθε άλλη βιομηχανία.

«Το εμπόριο ναρκωτικών είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο. Βρίσκεται πάνω από το κινεζικό πετρέλαιο, την Toyota, την Volkswagen, την Deutsche Bank. Βρίσκεται πάντα στην κορυφή. Αυτό με γοήτευσε πολύ, γιατί θέλησα όχι μόνο να περιγράψω το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά τον κόσμο μέσα από αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα.

Υπενθύμισε, μάλιστα, την αποκάλυψη του επικεφαλής του γραφείου Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ, Αντόνιο Μαρία Κόστα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι τα δολάρια από τα ναρκωτικά είχαν σώσει το κλονισμένο χρηματοοικονομικό σύστημα, διασώζοντας κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως ανέφερε, οι πολιτικοί αντιμετώπισαν το εμπόριο ως ένα φυσιολογικό πρόβλημα και παίρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, είπε: 

«Η Ελλάδα είναι μια αποικία εγκληματιών: υπάρχει η ρωσική μαφία η ιταλική μαφία. Πριν λίγο καιρό, στην περιοχή του Κοζεντίνο, εντοπίστηκε σπείρα με εκατομμύρια πλαστά ευρώ, που είχαν προορισμό την Ελλάδα. Τα πλαστά νομίσματα είναι ένα σύνηθες πρόβλημα. Τα κάνουν και στη Βόρεια Κορέα, όπου κυκλοφορούν πλαστά δολάρια και αυτό είναι που τρομοκρατεί περισσότερο, όχι τα πυρηνικά τους».

Πέρα από την Ελλάδα, όμως, έκανε αναφορά και στην Ισπανία και την Πορτογαλία, της οποίας, όπως είπε, οι ακτές έχουν κατακλυστεί από εμπόρους ναρκωτικών.  

«Τα πλοία φτάνουν στις ακτές, πετούν στη θάλασσα το εμπόρευμα, οι υπεύθυνοι το εντοπίζουν και το φέρνουν στην ξηρά. Και αυτό το γνωρίζουν οι Αρχές» δήλωσε.

Πέρα όμως από τις αποκαλύψεις του για τα ναρκωτικά, ο Σαβιάνο προχώρησε και σε μια πιο προσωπική. Στο βιβλίο του ευχαρίστησε τον Ντέιβιντ Ντάνον, ο οποίος «για έξι μήνες με έκανε έναν διαφορετικό άνθρωπο, ελεύθερο, και σχεδόν ευτυχισμένο».

Ο Ντέβιντ Ντάνον δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Σαβιάνο, ο οποίος για έξι μήνες, όσο ζούσε στις ΗΠΑ με το όνομα αυτό, κατάφερε να συμμετάσχει σε γιορτές, να πάει σε ομιλίες στο Πανεπιστήμιο, να περπατήσει στον δρόμο χωρίς να φοβάται. 

«Εκείνες οι ημέρες μου θύμισαν ότι η ελευθερία είναι πιθανή» είπε κλείνοντας ο Σαβιάνο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]