Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όταν η «αρκούδα» νιώθει απειλή βγάζει «νύχια»


Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης
Πολιτικός Επιστήμων

Έντονη κινητικότητα υπάρχει όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και γεωστρατηγικό επίπεδο. Η άρνηση του Κρεμλίνου να συμβαδίσει με τις επιταγές της παγκοσμιοποίησης (υψηλή φορολογία, αποβιομηχανοποίηση, συγκέντρωση δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου κ.α.), αναγκάζει το ΝΑΤΟ να σχεδιάζει την περίπτωση στρατιωτικής αντιμετώπισης της Ρωσίας.

Τα θέμα είναι πως η πολεμική τεχνολογία των Ρώσων είναι πολύ ανεπτυγμένη. Συνεπώς η Ρωσία, αν και αποτελεί μειοψηφία στους συσχετισμούς δυνάμεων του πλανήτη, δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση αμελητέα δύναμη από τα στρατιωτικά επιτελεία της Δύσης. Με απλά και προσεκτικά βήματα το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι Η.Π.Α., προσπαθεί να περικυκλώσει την Ρωσία, με αφορμή δήθεν απειλές άλλων χωρών εναντίον της παγκόσμιας ειρήνης.

Ξεκινάμε από την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, για την οποία εκφράζει έντονες αντιρρήσεις η Μόσχα. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει μια γραμμή άμυνας των Ευρωπαίων συμμάχων της από πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, επιβεβαίωσε την αμετάβλητη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας στην Ευρώπη στο έδαφος της Πολωνίας και της Ρουμανίας μέχρι το 2018.

Στην Τουρκία εγκαταστάθηκαν, μετά από υποτιθέμενη «παράκληση» της Άγκυρας για προστασία από την Συρία, αντιπυραυλικά συστήματα Ρatriot. Θεωρώ ότι στόχο έχουν ενδεχόμενη κάθοδο της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή (διαβάστε εδώ). Πέραν τούτου το ΝΑΤΟ έχει σκοπό να παρέμβει αποφασιστικά στην συγκεκριμένη περιοχή, προκειμένου να λυθούν τα φλέγοντα ζητήματα, με πρώτο το Παλαιστινιακό, για να προχωρήσει η Εύρω-Μεσογειακή Ένωση ή όποιο άλλο σχέδιο έχουν κατά νου.

Στην περιοχή του Ειρηνικού, η Ιαπωνία εγκατέστησε κι αυτή Patriot με δικαιολογία την απειλή από την Βόρεια Κορέα, ενώ οι Η.Π.Α. για τον ίδιο λόγο, όπως ισχυρίζονται, σχεδιάζουν να αναπτύξουν συστοιχία πυραύλων THAAD (αντιπυραυλική άμυνα) στο νησί του Γκουάμ, που βρίσκεται στην Ωκεανία στα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. Επίσης δεν μπορούν να αγνοηθούν η έντονη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο, το νέο στρατιωτικό σύμφωνο συνεργασίας Σεούλ – Ουάσιγκτον, η πρόσφατη ανάπτυξη 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών και αμερικανικών πλοίων και αεροπλάνων στην ναυτική βάση του Ντάργουιν στην Αυστραλία και τέλος οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Φιλιππίνων.

Βλέπουμε λοιπόν ότι σιγά-σιγά η Ρωσία κυκλώνεται από παντού και κάπως πρέπει να αντιδράσει. Ο Πούτιν δεν έχει ξεχάσει ακόμα την πράξη του ΝΑΤΟ να τον προκαλέσει πολεμικά μέσω Γεωργίας. Σε περίπτωση σύρραξης, της οποίας την χρονική στιγμή κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει, η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει δυτικά τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Μπορεί στο οικονομικό κομμάτι το Κρεμλίνο να τα έχει βρει εν μέρει π.χ. με την Γερμανία αλλά σε στρατιωτικό επίπεδο η δυτική και κεντρική Ευρώπη παραμένει πιστή σύμμαχος των Η.Π.Α. Ας μην ξεχνάμε την «πρόθυμη» συμμετοχή Γερμανών και συμμάχων τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πυραύλων Patriot στην Συρία.

Ανατολικά βρίσκονται οι δυνάμεις της Ιαπωνίας και της Νότιου Κορέας, οι οποίες έχουν προβεί σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με πλοία του αμερικανικού στόλου. ΝΑ της Ρωσίας υπάρχει η Κίνα, η οποία μέχρι στιγμής διατηρεί καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως θα αντιδράσει σε περίπτωση πολέμου. Στην Κεντρική Ασία τα επικίνδυνα παιχνίδια ισχύος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ ανεβάζουν το θερμόμετρο (Αρμενία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν). Ενδεχόμενος απόλυτος έλεγχος της Συρίας αλλά και του Ιράν θα «ανεβάσει» τα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας που οδηγεί στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και άρα κοντά στα σύνορα της.

Η «Αρκούδα» αντιλαμβάνεται ότι περικυκλώνεται και βγάζει «νύχια». Η εντολή του Πούτιν για αυξημένη στρατολόγηση το επόμενο διάστημα, οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει απειλή χρησιμοποιώντας στρατιωτική ισχύ καθώς και η ξαφνική άσκηση-συναγερμός στην Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Τουρκία, δείχνουν πως το Κρεμλίνο είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή. Εξάλλου η Μόσχα έχει προειδοποιήσει για τις προαναφερθείσες περιοχές λόγω της έντονης ανάμειξης του δυτικού παράγοντα.

Αυτά είναι εν τάχει τα τωρινά γεωστρατηγικά δεδομένα στον πλανήτη. Πάντα υπάρχουν βέβαια και οι αστάθμητοι παράγοντες. Συνήθως οι Ρώσοι για να προλάβουν καταστάσεις, χτυπούν πρώτοι. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο. Εντούτοις κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια το πότε και το που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι δύο σημερινοί πόλοι ισχύος. Το εναρκτήριο λάκτισμα θα μπορούσε για παράδειγμα να δοθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή: Πυγμή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η παθητική στάση των Ρώσων στις σφαγές και τον εκτοπισμό των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο έχει επικριθεί από τους περισσότερους Ρώσους πολίτες και πολλούς αναλυτές. Ήταν σφάλμα που έδωσε στους Δυτικούς τα περιθώρια να αναπτύξουν αυθαίρετα (και κατα παραβίαση συυμφωνιών) αντιπυραυλική ασπίδα στα Βαλκάνια. Την ύστατη αυτή στιγμή, που πάει να απομονωθεί η Ρωσία γεωπολιτικά, την έχουν ζώσει με πυραύλους γύρω γύρω και απειλούν να την εκτοπίσουν και από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου μέσω νέων αγωγών, απλά δεν έχει άλλη επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]