Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συντάγματα τέλος…



Η Ε.Ε. δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο...

Κρίσιμα ερωτήματα εγείρονται από τις εξελίξεις τόσο για τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στα κέντρα της Ε.Ε. όσο και για τον τρόπο με τον οποίο το ευρωπαϊκό θεσμικό δίχτυ θωρακίζει τις τεχνοκρατικές διαστάσεις της Ευρωζώνης έναντι των εθνικών πολιτικών διαστάσεων.

Του Βαγγέλη Αρεταίου

Η επιστολή του Μάριο Ντράγκι προς τον Νίκο Αναστασιάδη, μέσω της οποίας προειδοποίησε για παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφορμή την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, αναδεικνύει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τα ερωτήματα αυτά.

Από καθαρά ευρωπαϊκής θεσμικής και τεχνοκρατικής άποψης, ο εκάστοτε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μιας χώρας-μέλους πρέπει να χαίρει πλήρους θεσμικής ανεξαρτησίας και δεν μπορεί να απομακρυνθεί παρά μόνο αν δεν πληροί πια τις προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων του ή αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα.

Η θεσμική ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της νομισματικής πολιτικής, αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία υπάρχει μια καθαρά πολιτική διάσταση και μια ανάγκη κάθαρσης στο εσωτερικό μιας χώρας-μέλους, εν προκειμένω της Κύπρου. Οι δυο διαφορετικές αυτές διαστάσεις απειλούν να φέρουν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης τις εθνικές προτεραιότητες και ανάγκες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τεχνοκρατικές και θεσμικές. Το ζήτημα είναι πολύ λεπτό και η διαχωριστική γραμμή εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί. 

«Για μια Ευρωπαϊκή Ανοιξη: 
Η δημοκρατία μας ενάντια στη λιτότητά τους», παρ' όλο το χιόνι...
Οι πρόσφατες «περιπέτειες» της Ουγγαρίας του Βικτόρ Ορμπάν, που απειλεί συστηματικά την ανεξαρτησία των θεσμών, ακόμα και αν δεν συγκρίνονται καθόλου με τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, καταδεικνύουν πόσο δύσκολο είναι πλέον να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις εθνικές ανάγκες, στις ευρωπαϊκές θεσμικές αρχές και στις διάφορες αποκλίσεις τους.

Αναμφισβήτητο, όμως, είναι ότι η ευρωπαϊκή τεχνοκρατική και θεσμική διάσταση φαντάζει για όλο και περισσότερους πια πολίτες της Ε.Ε. ως δίχτυ που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των εθνικών διαδικασιών, και αυτό αποτελεί ύψιστο κίνδυνο και για την Ε.Ε., αλλά και για τις χώρες-μέλη.

Εκεί που οι γραμμές μοιάζουν πολύ πιο ευδιάκριτες είναι στην περίπτωση της Πορτογαλίας, όπου το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τέσσερα από τα εννιά μέτρα λιτότητας για το 2013, όπως τα απαιτούσαν οι υπολογισμοί της τρόικας.  

Η εθνική συνταγματική διαδικασία της χώρας λειτούργησε ομαλά, αλλά η τρόικα και οι εταίροι ζήτησαν πάραυτα νέα μέτρα που να υπερκεράζουν τις συνταγματικές αντιρρήσεις. Εκμηδενίζοντας ουσιαστικά την αξία και του πορτογαλικού συνταγματικού δικαστηρίου, αλλά την ίδια στιγμή και της δημοκρατικής νομιμότητας των αποφάσεων της Ευρωζώνης.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πράγματι τὸ Σύνταγμα παραβιάζεται συστηματικὰ.

    Γιατὶ νὰ μὴν καταργήσουμε καὶ τὴν Βουλή καὶ τὶς ἐκλογές,ἔτσι ὥστε νὰ ἔχουμε καὶ οἰκονομία;

    Ναὶ ξέρω·τὰ σκύβαλα τῆς Βουλῆς πλήν Χρυσῆς Αὐγῆς καὶ ἈνΕλ(τούς ἐξαιρῶ ὡς πολύ πρόσφατους)εἶναι συνεργάτες τῶν Γερμανῶν ὁπότε χρειάζονται γιὰ "δημοκρατικό"ντεκόρ.
    Ἄσε πού ἀπὸ φόβο δὲν τοὺς καταργοῦν διότι αὐτομάτως θὰ μεταλλαχθοῦν σὲ ἀντι-μνημονιακοὺς καὶ αὐτὸ δὲν τὸ διακινδυνεύει ἡ Τρόϊκα.

    Ἡ Χούντα τελικὰ ὄχι μόνο ἦταν καλλίτερη,διότι κανείς δὲν αὐτοκτόνησε λόγῳ ἀνεργίας,ἀλλά ἦταν καὶ εἰλικρινής·ἦταν δικτατορία,ἄρα δὲν χρειαζόταν Βουλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]