Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετά τον Ερντογάν τι;

Ένα μοναδικό σε διεισδυτικότητα βιβλίο, το οποίο κατορθώνει να αποδώσει την σύγχρονη ισλαμική Τουρκία μέσα από μία εμπεριστατωμένη πολιτική και οικονομική ανάλυση. Οι δύο συγγραφείς του, Σταύρος Λυγερός και Κώστας Μελάς, προσεγγίζουν το "φαινόμενο" Ερντογάν και φωτίζουν τα σκοτεινά μέχρι χθες σημεία της νεο-οθωμανικής Τουρκίας, καταθέτοντας το προσκήνιο και το παρασκήνιο των εξελίξεων αλλά και των στοχεύσεων μέσα μία μεστή επιχειρημάτων πολιτική, γεωπολιτική και οικονομικής προσέγγιση. Εϊναι, πραγματικά, ένα βιβλίο που αξίζει μελέτη και όχι απλή ανάγνωση, μέσα από το οποίο έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε το πραγματικό πρόσωπο -αλλά και τις δυνατότητες- της γείτονος.

Η ρεβάνς του πολιτικού Ισλάμ
ΑΟΖ, Κύπρος και διενέξεις στη Μεσόγειο
Το καρκίνωμα του Κουρδικού
Ακτινογραφώντας την τουρκική οικονομία
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Σταύρος Λυγερός και Κώστας Μελάς

Στο νέο τους βιβλίο ο Σταύρος Λυγερός και ο Κώστας Μελάς αναλύουν διεξοδικά σε τέσσερις αυτόνομες ενότητες τις πτυχές που προσδιορίζουν τη νέα Τουρκία και τις προοπτικές της.

Η Τουρκία του 2013 δεν θυμίζει σε πολλά την Τουρκία του 2002. Τότε, το νεο-οθωμανικό κόμμα του Ερντογάν βρέθηκε στην κυβέρνηση επειδή δεν είχε ευθύνη για την οικονομική κρίση που είχε πλήξει βάναυσα την τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, τα τρία από τα τέσσερα
κόμματα εξουσίας εκείνης της εποχής πετάχτηκαν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, ενώ το τέταρτο ακόμα προσπαθεί να ορθοποδήσει. Ο Σταύρος Λυγερός οδηγεί τον αναγνώστη στους μαιάνδρους της γείτονος, φωτίζοντας τους τρόπους με τους οποίους η πολιτική της επηρεάζει καθοριστικά την Ελλάδα.

Ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στους νεοοθωμανούς και στους κεμαλιστές είχε τα πάντα: εκλογικές μάχες, πολιτική ίντριγκα, δημοψηφίσματα, διαπλοκή του «βαθέος κράτους» με το οργανωμένο έγκλημα, συνωμοσίες, προβοκάτσιες, δολοφονίες, απόπειρες πραξικοπήματος, αμερικανικό «δάκτυλο», αντικρουόμενες δικαστικές διώξεις, θρησκευτικές αδελφότητες, βαρόνους του χρήματος και σκληρές συγκρούσεις για τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος διασυνδέεται με τον σχεδόν 30ετή πραγματικό πόλεμο ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στους Κούρδους αντάρτες. Ο αγώνας του ΡΚΚ διαχώρισε αμετάκλητα την κουρδική ταυτότητα από την τουρκική. Όταν το 1999 οι Τούρκοι πανηγύριζαν τη σύλληψη του Οτσαλάν, πίστευαν ότι είχαν καταφέρει το τελειωτικό πλήγμα. Σήμερα, η κυβέρνηση Ερντογάν διαπραγματεύεται με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη μία πολιτική λύση, η οποία είναι ασαφές πού θα οδηγήσει. Θα δώσει φτερά στην Τουρκία ή αντιθέτως, μεσομακροπρόθεσμα, θα αμφισβητήσει την ακεραιότητά της;

Σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές ισορροπίες αναδιατάσσονται και στην Ανατολική Μεσόγειο ανακαλύπτονται μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η διψασμένη για ενέργεια Τουρκία δεν θέλει να μείνει εκτός νυμφώνος. Εκμεταλλευόμενη και τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης, η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ από κοινού με τη Δύση ετοιμάζεται να δρομολογήσει για το Κυπριακό λύση τύπου Ανάν. Ο Σταύρος Λυγερός φωτίζει υπό το νέο αυτό πρίσμα όχι μόνο το ζήτημα της ΑΟΖ, αλλά και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών. Στο πλαίσιο αυτό ανασκευάζει κυρίαρχους μύθους, όπως η «εξημέρωση του θηρίου» και «καλός ο Ερντογάν κακοί οι στρατηγοί».

Τον χάρτη της τουρκικής οικονομίας συνθέτει ο Κώστας Μελάς. Με βάση πρωτογενή στατιστικά στοιχεία αποκωδικοποιεί τα μεγέθη, τη δυναμική και τις αντιφάσεις της. Μπορεί το κύμα ιδιωτικοποιήσεων να προκάλεσε μεγάλες εισροές πόρων, αλλά αυτό που μέχρι τώρα είναι πλεονέκτημα είναι και η αχίλλειος πτέρνα του τουρκικού αναπτυξιακού μοντέλου. Εάν, λόγω και της διεθνούς κρίσης, σταματήσει η εισροή κεφαλαίων, η φούσκα θα σκάσει, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια.
Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε μορφή e-book, καθώς και κάθε ενότητα του ξεχωριστά..

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πτυχίο Μαθηµατικών από το Πανεπιστήµιο Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές ∆ιεθνών Σχέσεων και ∆ιεθνούς Oικονοµίας στην École des Hautes Études (Παρίσι). Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέµβριο 1973. Συνιδρυτής και µέλος της συντακτικής οµάδας του περιοδικού Τετράδια πολιτικού διαλόγου, έρευνας και κριτικής (κυκλοφορεί από το 1980).
Πολυδιαβασµένος συγγραφέας και αρθρογράφος γύρω από θέματα διεθνών σχέσεων και ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.
Έχει εργαστεί σε εφηµερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή και συνεργάζεται µε την εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή και µε το περιοδικό Επίκαιρα.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ διδάσκει Οικονοµικά στο Πάντειο Πανεπιστήµιο από το 2001. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήµιο Πειραιά (1996-2009). Παράλληλα εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα (1985-2010). Άλλα έργα του ιδίου: Διεθνής τραπεζική στην αλλαγή του αιώνα (µε τη Φ. Χρηστίδου), εκδ. Ε. Μπένου 1999. Παγκοσµιοποίηση: Νέα φάση διεθνοποίησης της οικονοµίας. Μύθοι και Πραγµατικότητα, Εξάντας 1999. Αρχές νομισματικής θεωρίας και πολιτικής (µε τους Θ. Μπένο και Κ. Καρφάκη), εκδ. Ε. Μπένου 2000. Εισαγωγή στην τραπεζική χρηματοοικονομική διοικητική, Εξάντας 2002. Αγορά συναλλάγματος και ιδιωτικοποίηση του κινδύνου, Εξάντας 2003. Παγκοσµιοποίηση και πολυεθνικές επιχειρήσεις (µε τον Γιάννη Πολλάλη), εκδ. Παπαζήση 2005. Ζητήµατα θεωριών παραγωγής, εκδ. Παπαζήση 2005. Νεοσυντηρητικοί, Antilogos 2007. Η σαστισμένη Ευρώπη, Εξάντας 2009. Πλανόγραµµα, Εξάντας 2009. Οι σύγχρονες κρίσεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος (1974-2008), εκδ. Λιβάνη 2011. Η ατελέσφορη επιστήμη, Ευρασία 2013, Μικρά μαθήματα για την ελληνική οικονομία, εκδ. Πατάκη 2013.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]