Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι πραγματικοί υπονομευτές

Τα πράγματα πάνε καλά και προσεχώς ακόμη καλύτερα. Θα χρειαστεί όμως ακόμη ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, που τώρα κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI), δηλαδή τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Κάπως έτσι περιγράφουν τα πράγματα κυβέρνηση και δανειστές, δηλώνοντας ικανοποίηση και ανακούφιση από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Το προαναγγελθέν νέο «κούρεμα» τοποθετείται τον Σεπτέμβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές. Θα χρειαστεί όμως να συμφωνήσουν πρώτα οι Γερμανοί. Αφού πεισθούν βέβαια ότι το πρόγραμμα βγαίνει και δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η ελληνική κοινωνία είναι γονατισμένη και η οικονομία στα όρια της ολικής καταστροφής. Η ανεργία πλησιάζει το 30% και η συνολική μείωση του ΑΕΠ το 25%. Οι πολίτες υποφέρουν από την υπερφορολόγηση και τη συνεχή μείωση εισοδημάτων.

Κυβέρνηση και τρόικα εμμένουν στη λογική τού όσο η πραγματικότητα απέχει από τις προβλέψεις μας τόσο το χειρότερο γι' αυτήν. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η παραδοχή του κ. Π. Τόμσεν του ΔΝΤ ότι σε τουλάχιστον 5 σημεία (υπερφορολόγηση μισθωτών, πάταξη φοροδιαφυγής, μείωση τιμών, απελευθέρωση αγοράς και επαγγελμάτων) το πρόγραμμα έχει αποτύχει.

Μπορεί ο κ. Τόμσεν να «δείχνει» προς την κυβέρνηση, χρεώνοντάς της μερίδιο ευθύνης. Ωστόσο η ομολογία αποτυχίας δεν συνοδεύεται από κάποια προσπάθεια αλλαγών στις υποκειμενικές και αντικειμενικές αστοχίες του ελληνικού προγράμματος. Οπως ακριβώς είχε συμβεί δηλαδή και με το «λάθος» πολλαπλασιαστή της ύφεσης.

Είναι τουλάχιστον αστείο όμως, την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ, σε έκθεσή του, να θορυβείται από τη συρρίκνωση κατά 0,2% της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και από τις τοξικές τράπεζες της περιφέρειας. Και είναι σίγουρα υποκριτικό να εκτιμά ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, και στην Ελλάδα, είναι αναποτελεσματικά και διευρύνουν το χάσμα Βορρά - Νότου!

Για συνταγή αποτυχίας κάνει λόγο και η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», καλώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο να σταματήσει τη λιτότητα και να επιτρέψει την έκδοση ευρωομολόγων.

Ομως, η κ. Μέρκελ κωφεύει επιδεικτικά και ναρκοθετεί την τραπεζική ένωση, ζητώντας τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η γερμανική αντίληψη για την Ευρώπη υπονομεύει σήμερα κάθε προσπάθεια ενοποίησης. Και δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]