Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επίσημη θέση των ΗΠΑ για ΑΟΖ και Ελληνοτουρκικά

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Αντίθετοι σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, που ως γνωστό ξεκινούν μονίμως από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι παρουσιάζονται έτοιμοι να εμπλακούν σε προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας, για θέματα που αφορούν την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, ώστε να αποφευχθούν κρίσεις. Ενώ δεν εναντιώνονται στην ανακήρυξη ΑΟΖ από την Αθήνα, εν τούτοις καλούν την ελληνική κυβέρνηση «να αποφύγει μονομερείς ενέργειες».

Η αμερικανική πλευρά ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναπτύξουν τους ενεργειακούς τους πόρους, ενώ υποστηρίζει πλήρως συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα, όπως η συμφωνία της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ και άλλες χώρες της περιοχής.

Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε επίσημα στο «Εθνος”, ότι «υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στο Αιγαίο και υποστηρίζουμε επίσης την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και οι δύο στόχοι είναι προς το εθνικό συμφέρον των στενών συμμάχων μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, και οι δύο (στόχοι) απαιτούν την εποικοδομητική δέσμευση μεταξύ των δύο αυτών χωρών», τόνισε και πρόσθεσε:

«Επικροτούμε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας να βελτιώσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να επιλύσουν τις εκκρεμείς διαφορές, όπως διεφάνη πολύ πρόσφατα στην υψηλού επιπέδου συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. Είμαστε αντίθετοι σε προκλητικές ενέργειες και στηρίζουμε τη δέσμευση και των δύο χωρών να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο διάλογο, ο οποίος έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στην μείωση των εντάσεων και άνοιξε το δρόμο προς αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες».

Υπενθύμισε επίσης τις δήλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, ο οποίος εξήγησε την αμερικανική θέση ως εξής:

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών να ανακηρύξουν τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η λήψη μονομερών μέτρων. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και τους γείτονές της να χρησιμοποιήσουν διμερή και άλλα κανάλια που έχουν σχέση με γείτονές της για να εξασφαλίσει ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες σε αυτόν τον τομέα γίνονται σε συνεργασία και προς το συμφέρον όλων των μερών».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, συζήτησε χθες στην Κωνσταντινούπολη με την τουρκική ηγεσία το θέμα της ενέργειας στη Μεσόγειο και σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά δεν κατέστη μέχρι χθες το βράδυ γνωστό εάν συζητήθηκε και το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Δεν ειναι αυτο που θα επρεπε να ειναι η δικαη οδηγια,του πραγματικου στατους της περιοχης.Δεν ριχνουμε τον αδυνμο εναντι του δυνατου ωσ δεδομενο...κυριοι αμερικανοι καουμποις...ο νομος του φαρ ουεστ που μιλαγε το καλυτερο και γρηγοροτερο πιστολι στην περιοχη αυτο εχετε καθιερωσει και σαν αρμονια της ζωης.Κανετε πολυ μεγαλο λαθος ,γιατι καπου μεσα σολους τους παραγοντες που υπολογιζεται για να παρετε τις αποφασεις σας ξεχνα τε τον διωγμενο,τον καταπιεσμενο,τον αδικημενο,που πιστευεται οτι θα συμβιβαστει,και θα αποδεχτει την μοιρα του.Ειναι λογικο να μοιραστουμε τα πετρελαια μας??ειναι λογικο να μοιραστουμε το Αιγαιο μας??ειναι λογικο να μοιραστουμε την Κυπρο μας??ειναι λογικο να μοιραστουμε τα νησια μας??την Θρακη μας???Μα ειναι δικα μας,ειναι Ελληνικα κυριοι αμερικανοι,εσεις θα παραχωρουσατε στους Ρωσους εστω και 1 μετρο γης??η θα δινατε δωρεαν εστω και ενα κιλο πετρελαιο??ΟΧΙ λοιπον και για μας το ιδιο ισχυει και δεν παραχωρουμε ουτε χωρο ουτε συνεκμεταλλευση στο Αιγαιο,θα πολεμησουμε θα σταθουμε και θα σηκωθουμε στο αναστημα μας και δεν θα το επιτρεψουμε να γινει ποτε με ομπρελα την γεναιοδωρια σας προς την τουρκια,με δικα εδαφη και πετρελαια.Το μονο που λογο γειτονιας θα μπορουσε να γινει και αυτο αφου δηλωσει συγνωμη η τουρκια για τα καζος μπελι,και τους τσαμπουκαδες,αφου βρεθει λυση στο Κυπριακο,και στην Θρακη ,να τους κανουμε μια καλυτερη τιμη στην αγορα του πετρελαιου,μια καλυτερη εκπτωση...αυτο ειναι ισορροπημενη λυση,κατασταση,και πορεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Καλλικρατης" και στον πλανητη δηλαδη...αυτα ειναι τα νεα δεδομενα της αναγγελιας του ερχομου της ηλιθιας παγκοσμιοποιησης σας,καθηκια.Ενωνουμε τα κρατη σε ενα δοιηκητικο φορεα, που θα ειναι ο μεγαλυτερος και θα απορροφησει τους μικροτερους.Στην περιοχη μας το ρολο αυτο εχει αναλαβει η τουρκια,γιαυτο εχει γινει το επικεντρο της περιοχης.Δεν μας εχουν ενημερωσει για τιποτα ...γινοντε κοσμογονιες και μεις κοιμομαστε με τα τσαρουχια,πασχιζοντας να βρουμε ενα κομματι ψωμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]