Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εμπλοκή με τα εφάπαξ - Στον αέρα η πληρωμή όσων αποχώρησαν εντός του 2012

Μετέωρη καθίσταται η πληρωμή του εφάπαξ, ακόμη και για όσους έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο εντός του 2012, ενώ είναι βέβαιη μια νέα μείωση τουλάχιστον κατά 10% με 15% από το 2014.
Τα ταμεία πρόνοιας (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, και ιδιωτικού τομέα) δεν μπορούν να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή ενιαίου τύπου υπολογισμού του βοηθήματος, καθώς δεν διαθέτουν και δεν προλαβαίνουν να δημιουργήσουν τις ατομικές μερίδες με τις εισφορές για εφάπαξ που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Με αποτέλεσμα να εξετάζονται άλλες λύσεις, όπως η μετάθεση του νέου τρόπου υπολογισμού από το 2015 (αν το δεχτεί η τρόικα) και η οριζόντια μείωση όλων των εφάπαξ κατά 10% τουλάχιστον, για το 2014.

Εκτός λίστας
Την ίδια στιγμή, και ειδικά για το Δημόσιο, πρόβλημα δημιουργείται με το εφάπαξ όσων έχουν αποχωρήσει από το 2012 και δεν έχουν πάρει ακόμη το βοήθημα, καθώς δεν περιλαμβάνονται στη λίστα πληρωμών με τα καθυστερούμενα εφάπαξ (ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις) ύψους 1,17 δισ. ευρώ του Ταμείου Πρόνοιας σε παλαιότερους δικαιούχους.
Οι τελευταίοι που θα πάρουν σίγουρα εφάπαξ από τη λίστα αυτή είναι όσοι πήραν πράξη συνταξιοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι τις 11 Ιουνίου 2012 και θα πληρωθούν το εφάπαξ ως τον Ιανουάριο του 2014.
Οσοι έφυγαν πριν από τις 11 Ιουνίου, χωρίς η πράξη συνταξιοδότησής τους να έχει πάει στο Ταμείο Πρόνοιας, αλλά και όσοι αποχώρησαν μετά τις 11 Ιουνίου, είναι στον αέρα και εξετάζεται να πάρουν το εφάπαξ ακόμη και με δόσεις, καθώς το Ταμείο Πρόνοιας μπορεί να πληρώνει χωρίς να δημιουργεί νέες καθυστερήσεις, μόλις 8.000 εφάπαξ το χρόνο από τα δικά του λεφτά, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις (από Ιούνιο 2011 και μετά) υπερβαίνουν τις 35.000!

Επιβεβαίωση
Την ανατροπή στο εφάπαξ είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος από τις 9 Μαρτίου ύστερα από σχετικό e-mail της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης προς τον υπουργό Εργασίας, όπου και αναφερόταν ότι το νέο σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το 2014.

Χθες επιβεβαιώθηκε όχι μόνο η ανατροπή αλλά ήρθε και εμπλοκή, καθώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο με εκπροσώπους 22 ταμείων πρόνοιας, διαπιστώθηκε ότι κανένα από τα 22 ταμεία δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει το «μνημόνιο για το εφάπαξ», δηλαδή να έχει ατομικούς λογαριασμούς με εισφορές 30 και 35 ετών ασφάλισης, ώστε να εφαρμόσουν το νέο τύπο από το 2014 και να βγάλουν το ανάλογο εφάπαξ.
Ανάμεσα στις λύσεις που προτάθηκαν είναι να παραταθεί για το 2015 ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ, ενώ για να μη μείνουν τελείως στον αέρα όσοι αποχωρήσουν το 2014 συζητήθηκε μεταξύ άλλων αντί εφάπαξ να παίρνουν πίσω τις εισφορές που πλήρωσαν με ένα λογικό επιτόκιο.
Μάλιστα, το εναλλακτικό σχέδιο για εφάπαξ σε δόσεις δεν ακούστηκε μόνο για όσους είναι σε αναμονή τα μέσα του 2012 και το 2013, αλλά και για όσους αποχωρήσουν και το 2014!
Επίσης, συζητείται και η κατάργηση όλων των ταμείων πρόνοιας και η δημιουργία ενός φορέα εντός του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]