Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Φρέσκια” δημοσκόπηση της Public Issue: Μπροστά με μια μονάδα ο ΣΥΡΙΖΑ


Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιρροή και παράσταση νίκης, βελτίωση της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και αποδυνάμωση της θετικής άποψης για το ευρώ καταδεικνύει το νέο Βαρόμετρο της Public Issue, με την τρικομματική κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά να διατηρούν τα πρωτεία στον τομέα της καταλληλότητας.

Αναλυτικά, στο μέτωπο της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρώτη θέση, την οποία είχε καταλάβει στο Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 29,5% και διευρύνοντας τη διαφορά του συγκριτικά με τη ΝΔ (28,5%) στη μία ποσοστιαία μονάδα.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 10%, υφιστάμενη ωστόσο απώλεια 1,5 μονάδας σε σχέση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, όταν και βρισκόταν στο 11,5%.

Σε μονοψήφιο επίπεδο επιρροής παραμένουν όλες οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές παρατάξεις, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να βρίσκονται στάσιμοι στο 8%, το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει οριακή άνοδο μισής μονάδας, «σκαρφαλώνοντας» στο 7,5%, τη ΔΗΜΑΡ να ακολουθεί «ακινητοποιημένη» στο 6%, και το ΚΚΕ να κατατάσσεται τελευταίο με επιρροή της τάξης του 5,5%.

Παραπλήσια εικόνα καταγράφεται και στην παράσταση νίκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτά τα πρωτεία που είχε απολέσει το Φεβρουάριο (38%, έναντι 48% της Νέας Δημοκρατίας), και να ανέρχεται στο 44%, κερδίζοντας 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί κατά 7 μονάδες, «κατρακυλώντας» στο 41%, και βρισκόμενη πλέον 3 μονάδες πίσω από την Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, παρά τα κέρδη που απολαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στα μέτωπα της εκλογικής επιρροής και της παράστασης νίκης, εξακολουθεί να υστερεί στα μάτια των πολιτών σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για τη διακυβέρνηση και την πρωθυπουργία.

Συγκεκριμένα, το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μία κυβέρνηση που αποτελείται από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, τη στιγμή που μόλις το 25% προκρίνει ως καταλληλότερη λύση μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στη μάχη για την πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό της τάξης του 44%, απολαμβάνοντας προβάδισμα 17 μονάδων σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα (27%).

Στο μέτωπο της οικονομίας, ενδιαφέρον προκαλεί η «παρακμή» της θετικής γνώμης που έχουν οι Έλληνες πολίτες για το ευρώ. Χαρακτηριστικά, στο Βαρόμετρο Μαρτίου, μόλις το 59% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική άποψη για το κοινό νόμισμα, τη στιγμή που το Φεβρουάριο θετικό εμφανιζόταν το 70% (πτώση 11 μονάδων).

Στον αντίποδα, οι αρνητικές γνώμες αυξήθηκαν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 38% τον Μάρτιο, έναντι 28% τον Φεβρουάριο.

Ανάλογη εικόνα και στο ερώτημα «τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση;», καθώς το 50% των συμμετεχόντων απάντησε πως τρέφει «αρνητική γνώμη» για την ενωμένη Ευρώπη, ενώ θετική άποψη εξέφερε το 48%.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αντίληψη ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα πρέπει «να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου και να πληρώσει το χρέος της», η οποία κινείται στο ιστορικό χαμηλό του 6% στο Βαρόμετρο Μαρτίου, ενώ υποστηριζόταν από το 29% το Σεπτέμβριο του 2010.

Αντίθετα, το 59% ενστερνίζεται τη θέση ότι η Αθήνα θα πρέπει «να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της και να πληρώσει το μικρότερο μέρος του χρέους», ενώ σταθερά ανοδική πορεία ακολουθεί η στάση να μην πληρωθεί το χρέος και να υπάρξει στάση πληρωμών προς τους δανειστές μας. Η εν λόγω άποψη υιοθετείται το Μάρτιο από το 29% των ερωτηθέντων, ενώ το Σεπτέμβριο του 2010 υποστηριζόταν από το 7%.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]