Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

NYT: Η Κύπρος θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με την Τουρκία για το αέριο

Υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η Κύπρος χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα στην εξόρυξη φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θα την αναγκάσει να λάβει δύσκολες αποφάσεις τις οποίες μέχρι τώρα απευχόταν, αναφέρει δημοσίευμα των NYT.

Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας της εφημερίδας – και υπό το φως της νέας σχέσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία οι οποίες προφανώς θα τα βρουν και στον τομέα της ενέργειας – αφορούν σ’ ένα οδυνηρό συμβιβασμό γιατί ίσως αναγκαστεί να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού της αερίου μέσω της χώρας που κατέχει το βόρειο τμήμα του νησιού.

Υπό τις περιστάσεις, λέει το άρθρο, ένα τερματικό στην Κύπρο θα ήταν οικονομικά ασύμφορο και η Κύπρος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν έχει χρήματα. Οπότε οι Κύπριοι, συνεχίζει, δεν έχουν πολλές άλλες επιλογές από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία, κάτι που θα απέφερε πιο γρήγορα και μεγαλύτερα έσοδα.

Νέα πρόκληση Νταβούτογλου για το φυσικό αέριο! “Οι Ελληνοκύπριοι φέρονται σαν να είναι όλες οι πηγές δικές τους”

Προκλητικός για άλλη μια φορά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Haberturk, αναφέρει ότι «αν τα αποθέματα φυσικού αερίου ανήκουν στους Ελληνοκύπριους τότε μπορούμε να συζητήσουμε για λύση δύο κρατών».

Όπως αναφέρει το SigmaLive, ο Α. Νταβούτογλου προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας- «νοτίου Κύπρου» λόγω των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η Τουρκία αντιτίθεται στις μεθόδους της ελληνοκυπριακής πλευράς στις οποίες θέλει να προβεί για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση υποδεικνύοντας τις φυσικές πηγές του νησιού ως εγγύηση ή με άλλο πρότυπο όπως Ταμείο Επενδύσεων Αλληλεγγύης είτε άλλο τρόπο για την χρέωση. Το γεγονός ότι η «ελληνοκπριακή διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» εξέδωσε νόμο για τον σχεδιασμό της χρησιμοποίησης των αποθεμάτων αερίου, χωρίς να γίνει συζήτηση με την Τουρκία και την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» μετατράπηκε σε ένα στοιχείο που αυξάνει ακόμα περισσότερο την ένταση μεταξύ Τουρκίας και «νοτίου Κύπρου». Οι νέες δηλώσεις του Νταβούτογλου οδηγούν ή σε συμμαχία μεταξύ «νοτίου Κύπρου» και «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» ή σε διάσπαση.

Είπε επίσης ότι η εκλογή Αναστασιάδη οδηγεί στην ελπίδα ότι οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν με ένα νέο χρονοδιάγραμμα.

«Ο Ντερβίς Έρογλου προέβη αμέσως σε επαφές και εκείνος είχε πει «κατ’αρχήν ναι, αλλά χρειάζομαι χρόνο. Ασχολούμαι με την οικονομική κρίση», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε ότι ενώ η Τουρκία ήταν απασχολημένη με τη «συγνώμη» του Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία, ψήφισε νόμο για τη δημιουργία ταμείου συνδεδεμένο με τους υδρογονάνθρακες. Το θέμα συζητήθηκε και σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, ενώ στάληκε και επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που είπα εν ολίγοις είναι το εξής: Εμείς ως Τουρκία επιθυμούμε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι συνομιλίες μεταξύ της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» της «νοτίου Κύπρου» και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου» και των μητέρων πατρίδων Τουρκίας και Ελλάδας και να εξασφαλιστεί αποτέλεσμα. Όμως στο μεταξύ η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» εξέδωσε έναν νόμο με τον οποίο συμπεριφέρεται σαν να είναι όλες οι πηγές δικές της και παραβλέπει να δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εκεί έχουν δικαιώματα στις πηγές, και οι Τουρκοκύπριοι, τα οποία επιβεβαιώσαμε με διάφορες ευκαιρίες επιδίδοντας νότα στο συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά.
Στόχος μας, είπε ο Αχμέντ Νταβούτογλου, είναι αυτές οι πηγές να τύχουν εκμετάλλευσης από την Ενωμένη Κύπρο και εάν υπάρξουν έσοδα να μπλοκαριστούν σε ένα λογαριασμό μέχρι την επίτευξη λύσης. «Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο είναι σαν να μας λένε ότι οι πηγές από τη δική μας πλευρά μας ανήκουν, και πως ο Βορράς ανήκει στο Βορρά. Άρα και οι πηγές που βρίσκονται στον Βορρά ανήκουν σε αυτούς που ανήκει ο βορράς», είπε προκλητικά.
«Αν εκείνο που λέγεται είναι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, ελάτε τότε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συναντηθούν στην ΕΕ. Δεν είναι εφικτό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει όλες οι πηγές μας ανήκουν. Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο», κατέληξε.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]