Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνες τον Μάρτιο

To Βarbaros Hayrettin Paşa (πρώην Polarcus Samur) βάφτηκε με τα χρώματα της ΤΡΑΟ και ετοιμάζεται για έρευνες στο Αιγαίο

Στις 27 Απριλίου του 2012 και ενόσω η Ελλάδα βρίσκεται λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές, η Αγκυρα δημοσιεύει αιφνιδιαστικά στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων που εκχωρούνται στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου και περιλαμβάνουν μεγάλες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και νοτίως του Καστελλόριζου. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η Τουρκία στις διεκδικήσεις της περιλαμβάνει την περιοχή νότια της Κρήτης, για την οποία όπως έχει αποκαλύψει η Καθημερινή έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η ισραηλινή εταιρεία Delek Group. To ενδιαφέρον της ισραηλινής εταιρείας εστιάζεται σε ένα οικόπεδο στη θαλάσσια περιοχή κοντά ή πάνω στη γραμμή που συνορεύουν η ελληνική και η αιγυπτιακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης η Ελλάδα διαμαρτύρεται στις τουρκικές αρχές και πριν από λίγες ημέρες το ΥΠΕΞ καταθέτει ρηματική διακοίνωση στα Ην. Εθνη καταγγέλλοντας την προκήρυξη οικοπέδων. Η Τουρκία διαχρονικά δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη περιοχή. Από το 1974 που έβγαλε τον πρώτο χάρτη με διεκδικήσεις στο Αιγαίο είχε συμπεριλάβει και ένα μικρό κομμάτι κάτω από τη Ρόδο.

To 2001 οι Τούρκοι ετοιμάστηκαν να βγάλουν το σεισμικό σκάφος «Πίρι Ρέις» να κάνει έρευνες ακριβώς στην περιοχή νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Είχαν εκδώσει και οδηγία προς ναυτιλλομένους ως προς το πού θα γίνει η έρευνα. Η έξοδος του σκάφους σταμάτησε και η κρίση έληξε μετά από συνεννόηση Παπανδρέου και Τζεμ. Το 2011 όμως το «Πίρι Ρέις» πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή. Η Ελλάδα γνωρίζει μόνο την πορεία του πλοίου αλλά δεν έχει μάθει τα αποτελέσματα της έρευνας. Την περιοχή, ωστόσο, νότια από το Καστελλόριζο έχει ερευνήσει και η μεγάλη νορβηγική εταιρεία σεισμικών TGS το 2001 με 2002. Δεν είναι γνωστό αν η εταιρεία πήρε εντολές να πραγματοποιήσει την έρευνα ή ενήργησε μόνη της, αλλά τα δικά της αποτελέσματα των ερευνών έχουν γίνει γνωστά. Σύμφωνα με αυτά η περιοχή παρουσιάζει ενδιαφέρουσες δομές για ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία με τους χάρτες που δημοσίευσε τον Απρίλιο διεκδικεί και τα οικόπεδα 4, 5 και 6 της Κύπρου, τα οποία ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει χωρίσει προς έρευνα. Οταν η άλλη νορβηγική εταιρεία η PGS, που μόλις ολοκλήρωσε και τα σεισμικά στην Ελλάδα, πραγματοποιούσε το 2008 σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου είχε δεχτεί παρενοχλήσεις από τουρκικά μαχητικά και πλοία που πλησίαζαν το νορβηγικό σκάφος και φώναζαν ακόμα και με τηλεβόες να σταματήσει η έρευνα. Με τις κινήσεις αυτές η Αγκυρα καταφέρνει να στείλει το μήνυμα προς τις ξένες πετραλαϊκές εταιρείες πως η περιοχή είναι αμφισβητούμενη και έτσι, μετά το Αιγαίο, παγώνει και τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αγγελος Συρίγος. 

«Ο χρόνος έχει σταματήσει στο Αιγαίο το 1974 και σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και στόχος της είναι να κάνει το ίδιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συνομιλίες

Την ίδια στιγμή και ενόσω η Ελλάδα συνεχίζει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο και τη Λιβύη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, Τούρκος ναύαρχος δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2012 έγγραφο σε γνωστό think tank της χώρας του, όπου εξηγεί ποιες πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις της Λιβύης και της Αιγύπτου ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα. Η Τουρκία αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του συμπλέγματος των νησιών του Καστελλόριζου σε θάλασσα και ΑΟΖ και θεωρεί ότι η θάλασσα της Ελλάδας δεν ενώνεται με της Κύπρου, αλλά αντίθετα ενώνονται η τουρκική ΑΟΖ με την αιγυπτιακή. Μετά το «Χόρα», το «Σισμίκ» και τελευταίο το «Πίρι Ρέις» που διέθετε παλιά τεχνολογία, η Τουρκία αγόρασε ένα σύγχρονο νορβηγικό σκάφος δίνοντάς του το όνομα «Μπαρμπαρόσα», του γνωστού πειρατή για τους Ελληνες και ναυάρχου για τους Τούρκους, και ανακοίνωσε ότι ξεκινάει σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο τον Μάρτιο.

Καθημερινή


Πηγή: Strategy Reports 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]