Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η λύση στη Συρία περνάει από τη Μόσχα


Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και η κυβέρνηση της Συρίας κατανοούν πλέον ότι η λύση στο αιματηρό αδιέξοδο που συνεχίζεται δύο χρόνια, πρέπει να είναι πολιτική. Αυτό κατέστη σαφές από τις επαφές της συριακής αντιπολίτευσης στη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τους εξωτερικούς παράγοντες που χρηματοδοτούν τη συριακή αντιπολίτευση, λέγοντας ότι έτσι δημιουργούν εμπόδια για την πολιτική-ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Στην συγκεκριμένη δήλωση προέβη ο ίδιος κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής της Συρίας που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου στη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι η Δύση απορρίπτει την άμεση στρατιωτική επέμβαση, αλλά σκοπεύει να επιτύχει την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ στηρίζοντας και χρησιμοποιώντας τους εξεγερθέντες.

Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι «η κατάσταση στη Συρία δεν βελτιώνεται παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πως είναι ανάγκη να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ο διάλογος. Ωστόσο, είναι αρκετοί εκείνοι που προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη, όπως οι έξωθεν υποστηρικτές των πλέον αδιάλλακτων τμημάτων της αντιπολίτευσης». Για αυτό, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής, «είμαστε σίγουροι πως οι προσπάθειες τις οποίες έχετε ξεκινήσει για να ενώσετε την πατριωτική αντιπολίτευση, θα συμβάλλει πάρα πολύ στη διαδικασία που επιθυμούμε να εφαρμοστεί».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι το συνέδριο των πατριωτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης που διεξήχθη τον Ιανουάριο στο Παρίσι, διαμόρφωσε τις δικές του εποικοδομητικές προσεγγίσεις για την έναρξη του διαλόγου, ταυτόχρονα με τις ιδέες που κατέθεσε η συριακή κυβέρνηση με τον ίδιο στόχο. Επιθυμία της Ρωσίας, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι να επιλυθούν όλα τα θέματα από τους ίδιους Σύρους, χωρίς συνταγές από το εξωτερικό, και να αποφασίσουν για τη μοίρα της χώρας τους, όπως και για εκείνη μεμονωμένων πολιτικών».

Συρία, η νέα Σομαλία;

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής της συριακής αντιπολίτευσης, Χισάμ Μανά, δήλωσε ότι μόνο μια πολιτική λύση θα σώσει τη Συρία από μια εξέλιξη παρόμοια αυτή στη Σομαλία. Σήμερα, αυτή την άποψη υποστηρίζουν πολλά από τα μέλη του Εθνικού Συνασπισμού αντιπολιτευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, αλλά και ένα σημαντικός αριθμός στη συριακή κυβέρνηση, ανέφερε.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το RIA Novosti, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η στρατιωτική επιλογή «είναι αρκετά ισχυρή και βρίσκεται σε εξέλιξη». Ο Μανά ανέφερε ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Συρίας είναι πεπεισμένη ότι η πολιτική λύση είναι πιο σωτήρια για τη χώρα», και πρόσθεσε πως ο δρόμος για την ειρηνική πολιτική λύση στην κρίση περνά από τη Μόσχα. «Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε εδώ -είπε- εφόσον πάντοτε λέγαμε ότι η ειρηνική πολιτική διευθέτηση της κρίσης περνά πάντα μέσα από τη Μόσχα. Το λέγαμε ακόμα και τότε που ο Αραβικός Σύνδεσμος πρότεινε τη δική του λύση. Επομένως, για εμάς είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μαζί σας για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Η Δύση δεν θέλει επέμβαση

Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Μελετών, Ντμίτρι Πολικάνοφ, δηλώνει βέβαιος ότι οι χώρες της Δύσης δεν θα ήθελαν μια απευθείας στρατιωτική επέμβαση. Παράλληλα όμως, δεν τις ικανοποιεί το καθεστώς του Άσαντ και «γι’ αυτό χρησιμοποιούν άλλους τρόπους για να ανατρέψουν το καθεστώς, χρησιμοποιώντας ξένα χέρια. Η ουσία της τακτικής τους είναι να αλλάξουν την κατάσταση, αλλά χωρίς να αναμιχθούν απευθείας. Οι χώρες της Δύσης κατανοούν ότι η απευθείας στρατιωτική επέμβαση δεν θα αποφέρει τίποτα θετικό».

Ο αναλυτής είναι σίγουρος πως στη Δύση εξαρχής δεν πίστευαν στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων και «όσο πιο αδιέξοδη γίνεται η κατάσταση, τόσο λιγότερη υπομονή και πίστη υπάρχει για διαπραγματεύσεις». Και επισημαίνει, ότι «ενώ ο διάλογος στο εσωτερικό της Συρίας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, η απροθυμία στο εξωτερικό της μιας από τις πλευρές για διαπραγματεύσεις, κάνει το έργο αυτό ακόμη πιο δύσκολο».

Εκπαιδεύουν την αντιπολίτευση

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι παραδέχθηκε για πρώτη φορά και επίσημα ότι πολλές χώρες της Δύσης εκπαιδεύουν τους Σύρους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, και συνέστησε στον Άσαντ να φανεί πιο προσεκτικός στις προγνώσεις του για το μέλλον. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκατοντάδες αντάρτες έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα της Ιορδανίας. Ειδικότερα, η εκπαίδευση περιλάμβανε την εξοικείωση με αντιαρματικά όπλα και το φορητό αντιαεροπορικό σύστημα «Στίνγκερ». Η εκπαίδευση γίνεται στην ιορδανική στρατιωτική βάση KASOTC.

Επίσης, στις αρχές Μαρτίου, η ΕΕ ήρε την απαγόρευση για προμήθειες στρατιωτικού υλικού στο έδαφος της Συρίας, που αφορούσε μη ιπτάμενα μέσα. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για «μη πολεμικά, θωρακισμένα μεταφορικά μέσα», κιάλια, συστήματα επικοινωνίας και άλλο εξοπλισμό. Η απόφαση της ΕΕ λήφθηκε παρά τις συστάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε από τις Δυτικές χώρες να απόσχουν από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία. Εν τω μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα ο κ.Ιμόν Γκίλμορ, υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, η οποία προεδρεύει αυτό το διάστημα στην ΕΕ, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να διαδραματίσει η Ρωσία «πιο εποικοδομητικό» ρόλο στην εξεύρεση των τρόπων που θα οδηγούσαν στη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.

Η σύγκρουση στη Συρία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντικαθεστωτικούς ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου του 2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, στο διάστημα αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα περισσότεροι από 70 χιλιάδες άνθρωποι. 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]