Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όσο τους έχουν στο χέρι...


Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για να δει και να περιγράψει κάποιος το ελληνικό πρόβλημα, αλλά και να το εντάξει στο ευρύτερο ευρωπαϊκό. Είναι αρκετό να διαβάσει – και κυρίως να κατανοήσει – τη σημασία των αριθμών της ανεργίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τη μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα: Η Γερμανία και τρεις ακόμη χώρες, οι οποίες όχι μόνο συνορεύουν με αυτήν, αλλά αποτελούν μεταξύ άλλων τον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής «ολοκλήρωσης» (Αυστρία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), έχουν ανεργία κάτω από 6%. Έξω από τον σκληρό γερμανικό και φιλογερμανικό πυρήνα έχουμε τους εξής δείκτες ανεργίας: στη Δανία 7,4%, στη Βρετανία 7,7%, στη Γαλλία 10,6% και στην Πολωνία 10,6%. Από εκεί και πέρα... το χάος: Ιταλία 11,7%, Λιθουανία 13,3%, Ιρλανδία 14,7%, Πορτογαλία 17,6%, Ισπανία 26,2% και Ελλάδα 27%.

Τα συμπεράσματα, για όσους θέλουν να τα δουν, είναι προφανή…

Πρώτον: Η Ε.Ε. (ως ένωση, και πολύ περισσότερο ως νομισματική ένωση) δεν υπάρχει. Στη θέση της έχει ήδη προβάλει το χάσμα που τη διαιρεί σε δύο ή τρεις ταχύτητες.

Δεύτερον: Ως εκ τούτου η οικονομική κρίση έχει διαχυθεί στο πολιτικό εποικοδόμημα, καθώς οι προτεινόμενες πολιτικές (αυστηρών δημοσιονομικών προσαρμογών - λιτότητας) διευρύνουν το χάσμα εντός της Ε.Ε. και ενισχύουν τις κεντρόφυγες δυνάμεις.

Τρίτον: Οι κυβερνήσεις της ευρωπαϊκής περιφέρειας που εξακολουθούν να εκτελούν τις προτεινόμενες (γερμανικές) πολιτικές όλο και ταχύτερα χάνουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους.

Σ’ αυτήν την αυτονόητη τρίτη διαπίστωση αποτυπώνεται ανάγλυφα (και στην πράξη) η διάχυση της κρίσης στο πολιτικό επίπεδο. Προφανώς, ο (γερμανικός) πυρήνας της Ε.Ε. γνωρίζει ότι τα όρια ελέγχου του πολιτικού προσωπικού των χωρών της περιφέρειας εξαντλήθηκαν. Άλλωστε οι εκλογές στην Ιταλία το απέδειξαν.

Γνωρίζουν, λοιπόν, στο Βερολίνο ότι οι μέρες της κυβέρνησης μιας χώρας όπως η Ελλάδα, με ανεργία που αγγίζει το 30%, είναι μετρημένες. Ξέρουν επίσης ότι το πρόβλημα είναι πια τόσο μεγάλο, ώστε δεν λύνεται χωρίς πολύ μεγάλες θυσίες για το ευρωπαϊκό «κέντρο». Γι’ αυτό τρέχουν να αρπάξουν ό,τι προλάβουν, όσο ακόμη έχουν στο χέρι την κυβέρνηση της χώρας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]