Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμφωνία-απάτη για τα δάνεια μεταξύ κυβέρνησης - Τρόικας;

Λίγο σοβαρότητα δεν βλάπτει στα αρμόδια υπουργεία που διαπραγματεύονται με την Τρόικα τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όπως διαρρέεται τις τελευταίες ώρες, οι δυο πλευρές έχουν προσεγγίσει και εν όψει της συνάντησης της Τρόικας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θα βάλουν… τις τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για όλα τα ανοιχτά θέματα με τους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Πρώτη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε είναι ότι η διαπραγματευτική στρατηγική της Τρόικας είναι πάντα η ίδια, όπως άλλωστε και κάθε κυβέρνησης όταν ετοιμάζεται να περάσει κάποιο δυσάρεστο μέτρο ή/και νομοσχέδιο: Ακολουθώντας τους κανόνες της θεωρίας διαπραγματεύσεων και των ειδικών στον τομέα της επικοινωνίας, διαρρέουν αρχικά ότι στο τραπέζι βρίσκεται μια κατά πολύ επαχθέστερη συμφωνία/ρύθμιση από αυτά που πραγματικά προτίθενται να περάσουν.

Η λογική είναι απλή. Αφού βρίσει και… εκτονωθεί ο κόσμος φθάνοντας σε σημείο… εγκεφαλικού, γίνονται κάποια βήματα πίσω, ώστε να δοθεί η εντύπωση στο… πόπολο ότι με την αντίδρασή του νίκησε και πέτυχε να περάσει κάποιες «διορθώσεις». Επίσης, δημιουργείται τεχνητή ανακούφιση «για τα χειρότερα που αποφύγαμε»… Κλασική συνταγή. Ακολουθεί η υιοθέτηση αυτών που ήθελαν από την αρχή.

Στο θέμα των δανειοληπτών τώρα, υποτίθεται ότι αρχικά η Τρόικα δεν ήθελε καν να ακούσει περί ρύθμισης, ενώ η «καλή κυβέρνηση» είχε ρίξει στο τραπέζι με διαρροές στον Τύπο την πρόθεσή της να προβεί σε γενναία ρύθμιση. Τώρα που συζήτησε με την Τρόικα, οι χαρτογιακάδες των δανειστών εμφανίζονται να υποχώρησαν, ζητώντας όμως να αλλάξουν οι όροι που θα καθορίσουν ποιοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Στο στόχαστρο είναι το να περάσει περιουσιακό κριτήριο. Η κυβέρνηση έθετε τον πήχη στα 300.000 ευρώ (αξία ακίνητης περιουσίας) και η Τρόικα συζητούσε περίπου για το μισό. Οπότε, οι δυο πλευρές θα τα βρουν κάπου στη μέση.

Το δικό μας επιχείρημα είναι ότι πρόκειται για μέγιστη απάτη για λόγους που σε ένα βαθμό έχουμε ήδη εξηγήσει. Κι αυτό, διότι άλλο πράγμα είναι η περιουσία και άλλο η ρευστότητα. Άρα, εάν κάποιος έβγαζε αρκετά χρήματα και τα επένδυε σε ακίνητα κρατώντας σχετικά λίγα μετρητά, σήμερα μπορεί όντως να μην έχει χρήματα να πληρώσει τα χαράτσια κι ας έχει τεράστια περιουσία! Οπότε ποιο είναι το έμμεσο μήνυμα της Τρόικας και της κυβέρνησης; «Πούλα να ξεχρεώσεις»!

Λογικό θα ήταν όμως ΜΟΝΟ αν η αγορά ήτα ζωντανή! Τώρα που η αγορά είναι σα να μην υπάρχει, όσο μεγαλύτερο σπίτι έχεις τόσο δυσκολότερα το πουλάς! Ας πάρουμε ένα ακραίο παράδειγμα: Μεζονέτα 500 τετραγωνικά στα «καλά» προάστια της Αθήνας, κάποτε μπορεί να κόστιζε υπό προϋποθέσεις ακόμη και πολύ πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα και με 70% έκπτωση να επιχειρήσεις να τη διαθέσεις στη αγορά για να εξοφλήσεις τον ληστή… (συγνώμη, το ένδοξο ελληνικό Δημόσιο εννοούσαμε), είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει καν ενδιαφερόμενος, ενώ κι αν τα καταφέρεις, το ποσό που θα συγκεντρώσεις δεν θα σε φτάνει, άρα καλείσαι να εκποιήσεις ένα ακίνητο και να μην λύσεις το πρόβλημά σου!

Για ποιους δουλεύουν κάποιοι δηλαδή; Για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που θα σαρώσουν την αγορά ακινήτων και έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν για να τα βγάλουν προς πώληση αργότερα μετά την αποκατάσταση κάποιας ομαλότητας στην αγορά; Διότι εφόσον η ρύθμιση, σύμφωνα με τις διαρροές, περιλαμβάνει περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών όπου η δόση δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, πιο πολλά θα μαζέψουν ως έσοδα εάν στη ρύθμιση μπουν όλα τα εισοδήματα! Αυτός που έχει 3.000 ευρώ εισόδημα θα πληρώνει 900 ευρώ, ενώ αν δεν ρυθμιστεί το χρέος, θα μαζεύει τα χρήματα και θα βάζει μια δόση κάθε τόσο ώστε να μπλοκάρει τη διαδικασία που θα οδηγούσε στην κατάσχεση!

Κι όλα αυτά λόγω της ιδεοληπτικής εμμονής της Τρόικας (και ίσως όχι μόνο…), ότι εάν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί και αγοραστούν φθηνά τα ακίνητα, οι νέοι ιδιοκτήτες που θα τα βγάλουν στη αγορά (σε φθηνότερη τιμή) θα «κινητοποιήσουν» τον νόμο προσφοράς και ζήτησης! Δηλαδή, περισσότερα ακίνητα προς διάθεση, συμπίεση των τιμών. Θεωρητικά σχήματα που πολύ αμφιβάλλουμε εάν λειτουργούν στη σημερινή μας κατάσταση…



Όσον αφορά τον υπολογισμό της περιουσίας για να συμπληρωθούν τα 200-250.000 που φαίνεται ότι θα καταλήξει η συμφωνία, αν μένεις σε σπίτι 100 τετραγωνικών με την πενταμελή σου οικογένεια σε μια μέτρια περιοχή, η αντικειμενική αξία πιθανότατα να σου «φάει» τα 150 χιλιάδες ευρώ! Αν είσαι… άτυχος και κληρονόμησες κάποιο εξοχικό σπιτάκι σε μια μέτρια περιοχή, συν ένα-δύο κομμάτια γης (πόσοι Έλληνες έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά;) βρέθηκες απλά εκτός ρύθμισης.

Κι ας μην έχεις να καλύψεις πλέον τα βασικά έξοδα της οικογένειάς σου. Για την Τρόικα είσαι πλούσιος! Και κάποιοι υπουργοί τα συζητάνε, αν και θα είχαν νόημα ενδεχομένως, μόνο σε μια αγορά που λειτουργεί. Γ’ αυτό μιλάμε για επικείμενο φιάσκο. Με βάση όσα οι ίδιοι διαρρέουν. Και μια τελευταία απορία: Όταν το πρόβλημα το είχαν οι τράπεζες γιατί τις σώσαμε όλες άνευ εξαιρέσεων; Γιατί εκεί δεν υπήρχε η ευαισθησία να «λειτουργήσει η αγορά» και οι νόμοι της και να εξαερωθούν κάποιοι απατεώνες τραπεζίτες που δεν τηρούσαν ούτε τα προσχήματα; Αντιθέτως τους διασώσανε για να ασχημονούν σήμερα απειλώντας κάθε είδους ιδιοκτησία από τον κοσμάκη;

Και όποιος μας διαβάζει, γνωρίζει ότι εχθροί της «αγοράς» δεν είμαστε. Εχθροί του παραλογισμού και της αναλγησίας όμως είμαστε.

Πηγή Defence-Point
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τι σας έχουν βάλει στα μάτια ρε γμτ και βλέπετε τον κόσμο παραμορφωμένο!
    Ο κάθε Έλληνας έχει φορτωθεί τόσα χαράτσια για να πληρωθούν οι τράπεζες και τα κλεψιμέϊκα των πολιτικών και των φίλων τους...
    Ταϊζουμε τις τράπεζες τόσα χρόνια, ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ! Κι άλλα θέλετε;
    Άει σιχτίρ και στους δανειστές και στις ακίδες που έχετε στα μάτια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]