Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτοί πήραν τα κέρδη και εμείς τις ζημιές!

Γράφει ο Δευκαλίων

Η στήλη θεωρεί υποχρέωση της να αναφέρει τα νέα δεδομένα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν προστεθεί στην τρέχουσα ειδησεογραφία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις η τρόικα επέβαλε την θέση που περιέχεται στο 3ο Μνημόνιο και προχωρούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Όπως θα θυμούνται οι τακτικοί μας αναγνώστες η στήλη είχε προβλέψει ότι η περιβόητη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνονταν από Οκτώβριο 2013 και βάλε. Τι από τα δύο θα γίνει τελικά; Θα τελειώσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών έως τα τέλη Απριλίου όπως ορίζει και προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, ή τον Οκτώβριο όπως προβλέπει η στήλη;

Ένα είναι το σίγουρο. Ότι από τα δύο και να γίνει τελικά στο Χρηματιστήριο και παρ’ ότι θα υπάρξουν πρόσκαιρες αναλαμπές θα γίνει η πλήρης καταστροφή των μικροεπενδυτών που έχουν τοποθετηθεί σε τραπεζικές μετοχές. Δηλαδή άλλο ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα στην μεσαία τάξη.

Πάμε τώρα στο αρχικό ερώτημα: Απρίλιος ή Οκτώβριος; Ακόμα και αύριο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα τελειώσουν στα μέσα Μαιου. Άρα έχουμε ένα αρχικό συμπέρασμα: Τέλη Απριλίου δεν θα έχουν τελειώσει οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ήτοι ήττα του μνημονιακού προγραμματισμού.

Θα μου απαντήσει ο καλοπροαίρετος μνημονιακός... «Ε, δεν έγινε και τίποτε για 15 ημέρες». Σωστά θα απαντήσει η στήλη εάν όντως καθυστερήσει η επανακεφαλαιοποίηση μόνο 15 ημέρες. Μόνο που η στήλη πιστεύει ακράδαντα ότι η επανακεφαλαιοποίηση με τους ήδη γνωστούς δημόσιους όρους που περιέχονται στο 3ο Μνημόνιο θα τελειώσει μετά από μερικούς μήνες και έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Επί της ουσίας δεν διακυβεύεται κάτι εξαιρετικά σπουδαίο για τον Ελληνικό λαό είτε η επανακεφαλαιοποίηση τελειώσει τον Απρίλιο-Μαιο, είτε τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Το τελικό αποτέλεσμα της επανακεφαλαιοποίησης θα είναι είτε κρατικές διοικήσεις στις κρατικές κατά 100% Ελληνικές Τράπεζες, είτε ιδιωτικές διοικήσεις στις κρατικές κατά 90% Ελληνικές Τράπεζες. Σε απλά Ελληνικά τα χρέη των τραπεζών μεταφέρθηκαν σε ποσοστό από 90% έως 100% στις πλάτες του Ελληνικού λαού.

Δηλαδή ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ! Τώρα αν συνυπολογίσουμε και τις ενισχύσεις ύψους περίπου 230 δις ευρώ που δόθηκαν από το Ελληνικό Κράτος στις τράπεζες από την εποχή που άρχισε η Ελληνική κρίση με την μορφή εγγυήσεων, κρατικών ομολόγων και ρευστού τότε έχουμε ένα τεράστιο χρέος περίπου 300 δις ευρώ που χρωστάνε οι Έλληνες κυρίως στην ΕΚΤ.

Θα συνυπολογισθεί αυτό το χρέος στο ήδη υφιστάμενο δημόσιο χρέος; Το πιθανότερο είναι πως ΟΧΙ. Με κάποιο λογιστικό τρυκ δεν θα το συνυπολογίσουν. Όμως επί της ουσίας να είστε σίγουροι ότι ο Ελληνικός Λαός θα εξοφλήσει και αυτό το χρέος. Τον τρόπο εξόφλησης θα τον δούμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν ένα μόνο ξέρουμε: Αυτοί πήραν τα κέρδη και εμείς τις ζημιές.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]