Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν περί σιωνισμού

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι ο σιωνισμός ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ήταν επιβλαβής και προσβλητικός. «Όπως και στην περίπτωση του σιωνισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού, είναι πλέον αναπόφευκτο να θεωρήσουμε την ισλαμοφοβία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε ο Ερντογάν στο 5οΦόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών που οργάνωσε στη Βιέννη ο ΟΗΕ για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες και τους λαούς.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν είπε πως άκουσε την ομιλία του Ερντογάν μέσω αυτόματης μετάφρασης. «Αν τα σχόλια για τον σιωνισμό έχουν μεταφραστεί σωστά, τότε δεν είναι μόνο λανθασμένα, αλλά αντιβαίνουν στις αρχές που πρεσβεύει η Συμμαχία των Πολιτισμών» υπογράμμισε.  «Ο ΓΓ θεωρεί ατυχή τα σχόλια αυτά που είναι επιβλαβή και προκαλούν διχόνοια και μάλιστα στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε ως θέμα την υπεύθυνη ηγεσία» επισήμανε ο εκπρόσωπος. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον τούρκο ομόλογό του για «σκοτεινές και αναληθείς δηλώσεις».

Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, την ώρα που οι ΗΠΑ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταυτίζοντας το Σιωνισμό με την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Όπως τόνισε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος η δηλώσεις είναι «ιδιαίτερα προσβλητικές» και «διαβρώνουν» τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
«Αυτό ήταν ιδιαίτερα προσβλητικό, ειλικρινά, το να αποκαλείται ο Σιωνισμός έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. «Έχει πράγματι διαβρωτικές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις, συνέχισε. «Προφανώς, διαφωνούμε βαθιά με αυτή την άποψη».
«Είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός (σ.σ. Εξωτερικών) θα εκφράσει με σαφήνεια το πόσο θορυβήθηκε όταν άκουσε την δήλωση αυτή», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.
Σχόλιο ιστολογίου: Μήπως όμως θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε το γιατί ο τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε στις συγκεκριμένες δηλώσεις; Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν "εκδηλώνει" τον "αντισημιτισμό" του. Όμως, με δεδομένο ότι ποτέ -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- δεν έχει υπάρξει δήλωση τούρκου αξιωματούχου που να μην είναι προμελετημένη, ίσως θα έπρεπε να μην μένουμε στις δηλώσεις και στην εικόνα που αυτές σχηματίζουν, τη στιγμή που οι γνώστες της τουρκικής πολιτικής κατανοούν απόλυτα πως υπάρχει σκόπευση πολύ συγκεκριμένη και, κυρίως, με βραχυπρόθεσμες γεωπολιτικές (και όχι μόνο) εξελίξεις. Ειδικοί αναλυτές, μάλιστα, αναγνωρίζουν πως κ. Ερντογάν προσπαθεί -για μία ακόμη φορά- να γίνει ο εκπρόσωπος του διεθνούς ισλάμ, εν όψει πολύ σημαντικών εξελίξεων σε μία ή περισσότερες ισλαμικές χώρες...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Το σίγουρο είναι πως την Τουρκία θα την φάει το μαύρο σκοτάδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα δε μου φαίνεται ότι η δήλωση αυτή εκδηλώνει "αντισημιτισμό".
    Το εκλαμβάνω σαν να υποστηρίζει πως ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία είναι δυο εκφάνσεις πολιτισμικού ρατσισμού εκ μέρους των δυτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]