Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φίλος του Ερντογάν θέλει να αγοράσει ελληνικά λιμάνια

Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα εκφράζει ο φιλικά προσκείμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν, Τούρκος επιχειρηματίας Χαμντί Ακίν, διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ομίλου Akfen, ο οποίος δηλώνει πως ο όμιλός του «θα εξετάσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο θέμα των λιμανιών».

«Σκεφτόμαστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας», είπε ο κ.Ακίν σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και ανέφερε πως ο όμιλός του θα παρακολουθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη αν ενταχθούμε σε αυτό το πλαίσιο, αγοράζοντας κάτι μικρό ή μεγάλο».

Ο κ. Ακίν εκτίμησε ότι... 

«θα είναι επιτυχία εάν μέχρι το 2015 γίνουν στην Ελλάδα ιδιωτικοποιήσεις της τάξης των 70 δισ. δολαρίων» 

...και σημείωσε: 

«Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να εκληφθούν και ως κοινωνικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι η Αθήνα το έχει δεχθεί αυτό. Οι Έλληνες ήταν αντίθετοι. Η λέξη αγορά εκνευρίζει τους ανθρώπους».

Γνωστός με τις αγαστές σχέσεις του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Χαμντί Ακίν και ο όμιλός του δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως τα λιμάνια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η ενέργεια και η αγορά ακινήτων. 

Ο όμιλος Akfen ελέγχει το 8% της εταιρείας TAV, η οποία διαθέτει τα αεροδρόμια Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας, Σμύρνης και Αττάλειας. Ο Χαμντί Ακίν είναι διευθύνων σύμβουλος της TAV.

Ο όμιλος Akfen συμμετέχει, επίσης, με ποσοστό 21% στην κατασκευαστική εταιρεία της TAV, ενώ έχει αγοράσει από το δήμο Κωνσταντινούπολης το 30% της εταιρείας IDO, η οποία δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες μεταφορές (ταχύπλοα πλοία). Ο όμιλος Akfen ελέγχει επίσης το αεροδρόμιο της Μερσίνας.

Το όνομα του Χαμντί Ακίν ακούγεται, κατά περιόδους, για την προεδρία της γνωστής τουρκικής ομάδας Φενέρμπαχτσέ, επιθυμία την οποία εξ' άλλου έχει εκδηλώσει. Θεωρείται, ωστόσο, «κόκκινο πανί» για τη σημερινή διοίκηση της ομάδας, εξαιτίας των στενών σχέσεών του με την πολιτική εξουσία. 

Κατά την περίοδο που άρχισε στις 3 Ιουλίου 2011 και αφορούσε την εμπλοκή στελεχών της ομάδας, με πρώτο τον πρόεδρο Αζίζ Γιλντιρίμ, σε υποθέσεις στημένων παιχνιδιών, ο Χαμντί Ακίν ήταν από τους πρωταγωνιστές, αφού κατήγγειλε επανειλημμένως τον Αζ. Γιλντιρίμ. 

Κοινός τόπος στο χώρο τόσο της διοίκησης, όσο και των οπαδών της Φενέρμπαχτσέ είναι η άποψη ότι πίσω από την «επιχείρηση» κρύβεται το ισχυρό θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]