Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ομπάμα: «Μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί με το Ισραήλ»



Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε δεκτός ο Μπαράκ Ομπάμα από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή σε μια επίσκεψη με έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τον άρρηκτο και ιστορικό δεσμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ και χαρακτήρισε τη συμμαχία τους «αιώνια».

«Σε όλη την περιοχή, οι άνεμοι της αλλαγής φέρνουν ταυτόχρονα υπόσχεση και κίνδυνο. Βλέπω λοιπόν αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία. Στεκόμαστε μαζί γιατί πρέπει να έρθει η ειρήνη στους Αγίους Τόπους. Ακόμα κι αν βλέπουμε τις δυσκολίες, δεν θα χάσουμε ποτέ το όραμα ενός Ισραήλ που συνυπάρχει ειρηνικά με τους γείτονές του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, στην πρώτη του ομιλία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και λίγο πριν την άφιξη Ομπάμα, αποπειράθηκε να «καλλιεργήσει κλίμα διαλόγου», δηλώνοντας «έτοιμος για ιστορικές παραχωρήσεις, προκειμένου να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους». Βέβαια, το «μεγάλο αγκάθι» της όποιας διαπραγμάτευσης είναι ο εποικισμός, βασικό σημείο που θα επιδιώξουν ν' αναδείξουν οι Παλαιστίνιοι.

Επ' αυτού, δε διαφαίνονται πολλές προοπτικές, αφού στο νέο ισραηλινό κυβερνητικό σχήμα συμμετέχει το κόμμα των εποίκων «Εβραϊκό Σπίτι», που ανέλαβε και το υπουργείο Οικισμού. Η κυβέρνηση ορκίστηκε, μετά από δίμηνες διαπραγματεύσεις, δύο 24ωρα πριν την άφιξη Ομπάμα. Συμμετέχουν το «Ισραελ - Μπεϊτένιου» των Νετανιάχου - Λίμπερμαν, το «Εβραϊκό Σπίτι» του Ναφτάλι Μπένετ που ανέλαβε και υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, τα κεντρώα «Γιες Ατίντ» του δημοσιογράφου Γιάιρ Λαπίντ, υπουργός Οικονομικών, και «Χατνουα» της Τζίπι Λίβνι, υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιθεώρησε το Iron Dome, ένα αντιπυραυλικό σύστημα που έχει χρηματοδοτηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατόπιν αναχώρησε με ελικόπτερο για την Ιερουσαλήμ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί επίσης τα Παλαιστινιακά Εδάφη και στη Ραμάλα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Κατόπιν θα μεταβεί στη Ιορδανία και θα συναντηθεί με το βασιλιά Αμπντάλα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]