Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ομπάμα προετοιμάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο σχεδιάζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι πρέπει να προσκληθεί σύντομα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αυτό δεν είναι άσχετο με το θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Μια συνάντηση Αναστασιάδη-Ομπάμα θεωρεί επωφελή και η Λευκωσία, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης και της επιρροής, που θα μπορούσε να ασκήσει η Ουάσιγκτον στο ΔΝΤ.

Πριν από την συνάντηση των δύο προέδρων ενδέχεται να γίνει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κκ Κασουλίδη και Κέρι. Εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Άγκυρα επεξεργάζεται φόρμουλα για απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου (Ερτζιάν) με εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι δεν εκπληρώθηκε η δέσμευση της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους για «απευθείας εμπόριο» και γι΄ αυτό πρέπει να εξεταστεί η φόρμουλα για απευθείας πτήσεις, την οποία αποσυνδέει με δική της κίνηση για επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της κλειστής περιοχής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και Βρετανοί διπλωμάτες φαίνεται να κινούνται, αντί της επανέναρξης, λόγω της οικονομικής κρίσης, άμεσα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στην λογική προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ).

Ως κατ΄ εξοχήν ΜΟΕ, σε περίπτωση μη επανέναρξης των συνομιλιών, θα είναι ένας συμβιβασμός στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Με την αιτιολογία ότι και οι δύο πλευρές έχουν ανάγκη από χρήματα, θα μπορούσαν, όπως σκέφτονται ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ και Βρετανοί διπλωμάτες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων:

1. Να καταλήξουν σε συμφωνία για αναλογική διανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο.

2. Αν γίνει συμφωνία επωφελής και για τις δύο κοινότητες, πέραν του χρηματικού οφέλους, υπερκεράζονται και οι τουρκικές αντιδράσεις και παράλληλα η Τουρκία ενισχύεται γεωστρατηγικά, αφού μειώνονται οι παρεμβάσεις τρίτων στο χώρο (π.χ. Ισραήλ).

3. H μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θεωρείται από τους εμπνευστές της πρότασης το κατ΄ εξοχήν ΜΟΕ και πιθανόν ο καταλύτης για λύση Κυπριακού.

4. Στα οφέλη της ελληνοκυπριακής πλευράς θα συμπεριληφθεί και η μεταφορά νερού από την Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Σχόλιο ιστολογίου:

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην πρώτη προεδρική του θητεία, ο Ομπάμα είχε δηλώσει σε δημοσιογράφο ότι δεν ξέρει πού πέφτει η Κύπρος στον χάρτη. Κατά πρώτο λόγο, ο Ομπάμα είναι γνωστός στους δημοσιογραφικούς κύκλους των ΗΠΑ με το παρατσούκλι "αρχιψευταράς". Και κατά δεύτερο λόγο, τότε δεν είχαν ακόμα τρυπήσει τον βυθό της Μεγαλονήσου τα τρυπάνια της Noble Energy. Λέτε τώρα να έμαθε πού πέφτει η Κύπρος;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]