Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συζητούν οι Ρώσοι για επενδύσεις και ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Πιθανές ρωσικές επενδύσεις και λεπτομέρειες που αφορούν τη συμμετοχή της Gazprom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ συζήτησε ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα την Τετάρτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρη.

Η επάνοδος του κ. Μίλερ (είχε ξαναέρθει στην Αθήνα 8 ημέρες πριν, όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά), παρότι προκάλεσε έντονη φημολογία (ιδιαίτερα σε σχέση με τις εξελίξεις στην Κύπρο), ήταν προγραμματισμένη ήδη από την προηγούμενη συνάντηση. Στο ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης συζητήθηκαν θέματα που κυρίως είχαν να κάνουν με την πιθανότητα επενδύσεων της Gazprom στην Ελλάδα, σε συναφή με τη δραστηριότητά της πεδία και ειδικότερα για το ελληνικό σκέλος του αγωγού South Stream, καθώς και για πιθανές επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής σε μονάδες που θα χρησιμοποιούν ρωσικό φυσικό αέριο.

Όσον αφορά τη συνάντηση στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία περιγράφεται σαν μια συνάντηση όπου συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τις δύο πλευρές, συζητήθηκε αναλυτικά σειρά θεμάτων σχετικά με τον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, που η ρωσική πλευρά είχε σημειώσει σε e-mail που είχε σταλεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο όμως… κάπου χάθηκε στον δρόμο, οπότε όλα τέθηκαν από την αρχή. Μεταξύ άλλων, η ρωσική πλευρά συνεχίζει να θέτει το ζήτημα της εγγυητικής επιστολής που, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ο πλειοδότης και φτάνει στο 20% της συνολικής προσφοράς που έχει κατατεθεί, καθώς φοβούνται ότι αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ μπλοκάρει τη διαδικασία θα χάσουν τα χρήματά τους. Η ελληνική πλευρά ανέλαβε να βρεθεί τρόπος για τη ρύθμιση του ζητήματος αυτού, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει όχι στην απάλειψη του όρου (καθώς επιβάλλεται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς), αλλά στη μείωση του ποσοστού της εγγυητικής. Το σύνολο των προς ρύθμιση ζητημάτων αναμένεται να τακτοποιηθεί εντός 8-10 ημερών, έτσι ώστε η Gazprom να καταθέσει και δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Πηγή: Το Παρόν

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]