Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Νήσος τις εστί»


Του Μενέλαου Γκίβαλου
Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών


«Όχι, δεν είμαστε ταγμένοι
για να πούμε πού είναι το δίκιο.
Το δικό μας χρέος είναι
να βρούμε το μικρότερο κακό…» 

(Γ. Σεφέρης)
Η Κύπρος δίνει το δικό της «στίγμα» στην πορεία των σύγχρονων εξελίξεων, «γράφει ξανά Ιστορία», αρνούμενη να δεχθεί τον οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό της εξανδραποδισμό. Μέσα σ' ένα πλαίσιο ακραίων εκβιασμών, εγκαταλελειμμένος και από την ίδια την εθελόδουλη κυβέρνηση της Ελλάδας, προδομένος από την ίδια την ηγεσία που εξέλεξε πριν από λίγες ημέρες, ο κυπριακός λαός όρθωσε το ανάστημά του και έδωσε μήνυμα αξιοπρέπειας, αγώνα και ελπίδας όχι μόνο στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό αλλά και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και συνθλίβονται κάτω από το γερμανικό imperium.

Μετά το «επιτυχές» πείραμα στην Ελλάδα, όπου υποταγμένες μνημονιακές κυβερνήσεις παραβίαζαν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εκβίαζαν τους βουλευτές και «νομιμοποιούσαν» τα Μνημόνια-«συμβόλαια θανάτου» εναντίον του ελληνικού λαού, η Κύπρος επελέγη ως ο επόμενος «εύκολος» και «βατός» στόχος.

Κεντρικό «σημείο επίθεσης» δεν αποτέλεσαν τα ελλείμματα και το χρέος, όπως συνέβη με το εγχώριο «πειραματόζωο», αλλά το τραπεζικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα, που αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής ζωής της Μεγαλονήσου. Το σχέδιο καταστροφής και ολικής οικονομικής κατάρρευσης της Κύπρου περικλείεται μέσα σε δύο λέξεις: «φορολόγηση καταθέσεων», δηλαδή δήμευση των αποταμιεύσεων και των οικονομικών πόρων, που φθάνουν τα 70 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ της Κύπρου μόλις αγγίζει τα 18 δισ. ευρώ.

Το μήνυμα είναι σαφές και προς πολλές κατευθύνσεις: Σ' ένα πρώτο στάδιο αφορά την Κύπρο. Ακόμα και μια συμβολικού ύψους φορολόγηση δρομολογεί την άμεση κατάρρευση του όλου τραπεζικού της συστήματος. Δυστυχώς, παρά το γενναίο και σωτήριο στην κρίσιμη συγκυρία «ΟΧΙ» της Κυπριακής Βουλής, το κακό έχει επέλθει. Το γεγονός μάλιστα ότι συζητούνται εναλλακτικά σενάρια που περιλαμβάνουν προς φορολόγηση υψηλότερα ποσά καταθέσεων επιτείνει την καταστροφική εξέλιξη.

Η άρση όμως της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αναδεικνύει τη στρατηγική στόχευση του γερμανικού imperium. Καμιά τράπεζα των χωρών του πληττόμενου ευρωπαϊκού Νότου, κανένα τραπεζικό σύστημα σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση, δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι σε μια όξυνση της κρίσης θα μπορέσει να διασφαλίσει τις καταθέσεις. Θα υπάρξει, συνεπώς, αυτόματα και άμεσα μια ροή καταθέσεων από τις χώρες αυτές προς τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία ή ακόμα και προς τις ασιατικές αγορές.

Το γερμανικό imperium, μέσω της νεοφιλελεύθερης περιοριστικής πολιτικής, μέσω της οικονομικής ασφυξίας που επιβάλλει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, δεν ενισχύεται μόνο οικονομικά, αλλά εδραιώνει και προεκτείνει την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΙΑ, και μέσω του οικονομικού πολέμου που εξαπολύει στην Ευρώπη αξιώνει να επιβάλει ένα 4ο Ράιχ… Ο ναζισμός δεν εκφράζεται μόνο με στρατιωτική μορφή, με βόμβες και με μαζικές δολοφονίες. Ο βαθύτερος πυρήνας του είναι η περιφρόνηση προς τους άλλους, «κατώτερους» λαούς, προς τις ανθρώπινες αξίες, προς το δικαίωμα της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει βεβαίως να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η οικονομική εξόντωση της Κύπρου θα οδηγήσει αυτόματα στη δήμευση του υπόγειου πλούτου της. Το γερμανικό imperium στοχεύει στο επίπεδο αυτό, πλην των οικονομικών, και σε γεωστρατηγικά κέρδη. Ο βόρειος ενεργειακός αγωγός, σε συμφωνία με τη Ρωσία, διασφαλίζει ήδη στη Γερμανία μια δεσπόζουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Όμως μπορεί μελλοντικά να υπάρξει μια ανταγωνιστική «ενεργειακή οδός» μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης - Ιονίου - Ευρώπης. Γι' αυτό η Γερμανία θα θεωρούσε στρατηγική επιτυχία της να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της και αυτόν τον αγωγό και να διαδραματίσει τον ρόλο του απόλυτου διαχειριστή της ενέργειας στην Ευρώπη τις δύο επόμενες τουλάχιστον δεκαετίες…

Βεβαίως, σε γεωστρατηγικό πλαίσιο υπάρχουν πολλοί «παίκτες» στην περιοχή. Γι' αυτό ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία θα παραμείνουν αδρανείς σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Κύπρος βρίσκεται τις ώρες αυτές στο «μάτι του κυκλώνα». Η σωτηρία της, η ελπίδα της να επιβιώσει, θα εξαρτηθεί από την αντοχή της να αντεπεξέλθει στις πιέσεις και στους εκβιασμούς. Ανεξάρτητα πάντως από όσα θα επακολουθήσουν, στις 19 Μαρτίου του 2013 ο κυπριακός λαός έδωσε ένα ιστορικό μήνυμα ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΥ σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως πριν από εννέα χρόνια, όταν απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο υποστήριζε λυσσωδώς η χορεία των εθελόδουλων πολιτικών σε Ελλάδα και Κύπρο (Γ. Παπανδρέου - Κ. Σημίτης - Ν. Αναστασιάδης).

Επονείδιστη η ελληνική κυβέρνηση, οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης. Το δίδυμο Αντ. Σαμαράς - Γ. Στουρνάρας όχι μόνο δεν αντέδρασε στο σχέδιο εξόντωσης της Κύπρου, αλλά «κάρφωσε» τα καρφιά στον σταυρό του μαρτυρίου της με τη συναίνεσή του… Όσο για τους θρασύδειλους πολιτικά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, εμφανίσθηκαν εκ των υστέρων, μετά την απόρριψη του σχεδίου από την Κυπριακή Βουλή, για να ψελλίσουν τις αντιρρήσεις τους… 

Το κατάντημα της Ελλάδας δεν έχει όντως ιστορικό προηγούμενο.

Πηγή: Το Παρόν 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]