Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα θα συζητήσει με το Ισραήλ την ΑΟΖ


Ο Νταβούτογλου ανέλυσε την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ

Του Νίκου Στέλγια

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την επικείμενη επιστροφή του Τούρκου Πρέσβη στο Τελ Αβίβ.

Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι «Trt Haber», ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλυσε την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ.

Στα πλαίσια των τοποθετήσεων του, ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι στα πλαίσια των μελλοντικών συνομιλιών με την ισραηλινή πλευρά, η Άγκυρα θα θέσει επί τάπητος όλες τις εξελίξεις, οι οποίες αφορούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του πήρε όσα ζητούσε από την ισραηλινή πλευρά. 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την επικείμενη επιστροφή του Τούρκου Πρέσβη στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της kathimerini.com.cy από την τουρκική πρωτεύουσα, οι Τούρκοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες συσχετίζουν την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ με τις ιστορικής σημασίας εξελίξεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την κυπριακή οικονομική κρίση.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο γνωστός Τούρκος αναλυτής - διεθνολόγος συσχετίζει την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ με την εμπλοκή της Ρωσίας στην κυπριακή κρίση. Κατά την άποψη του, η συγκεκριμένη εξέλιξη θορύβησε την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ.

Έτσι, η ισραηλινή πλευρά στράφηκε στην Τουρκία και επέλεξε την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Άγκυρα.

Τελ Αβίβ: Αλλάζουν τα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ

«Στο ζήτημα του ΦΑ θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», δήλωσε πρώην Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο Αλον Λιέλ αποδέχθηκε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει «δραματικές αλλαγές» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα με την διάδοση της είδησης ότι το Ισραήλ απολογήθηκε επισήμως στην Τουρκία για την επίθεση στο τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα», η Άγκυρα ψάχνει απάντηση για ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της κυπριακής οικονομικής κρίσης και των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ: Ποια θα είναι η μελλοντική στάση του Τελ Αβίβ στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ;

Το παραπάνω ερώτημα έθεσε στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αλον Λιέλ το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CNNTURK». «Θα διακόψετε την συνεργασία σας με την Κύπρο και θα επιδιώξετε την συνεργασία της Άγκυρας στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο;», υπήρξε το ερώτημα του τουρκικού δικτύου στον έμπειρο Ισραηλινό πολιτικό.

Απαντώντας στο τουρκικό δίκτυο, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί για το μέλλον των σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ. Ωστόσο, αποδέχθηκε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει «δραματικές αλλαγές» στην Ανατολική Μεσόγειο.  

«Στο ζήτημα του φυσικού αερίου θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», υπήρξε η τελική απάντηση του κ. Λιέλ.

Ας σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής, οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι υπό το φως των νέων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του με την Τουρκία.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Καθημερινής Κύπρου» στην Κωνσταντινούπολη.


Πηγή: Καθημερινή Κύπρου 1 , 2
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]