Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλβανία: Εγκρίθηκε η πώληση 4 υδροηλεκτρικών σταθμών σε τουρκική εταιρεία


Η αλβανική Βουλή ενέκρινε την πώληση τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών στην τουρκική μεταλλοβιομηχανία Kurum International, στη διάρκεια της χθεσινής, πολύωρης συνεδρίασής της, με 73 ψήφους υπέρ έναντι 61 κατά.

Η Kurum International αναδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού για την απόκτηση του 100% των μετοχών των διαχειριστών των υδροηλεκτρικών σταθμών Ulez, Shkopet, Bistrica 1 και Bistrica 2. Οι δύο τελευταίοι σταθμοί διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ 22,5 MW και 5 MW, αντίστοιχα. Ο σταθμός Ulez έχει εγκατεστημένη ισχύ 15,5 MW και ο σταθμός Shkopet 24 MW.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών διαμορφώνεται στα 52,1 MW, αντιστοιχώντας στο 3,4% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των υδροηλεκτρικών σταθμών στην Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, απευθυνόμενος στους βουλευτές τόνισε ότι τα έσοδα από την πώληση των τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών θα "μεταφραστούν" σε άμεσες επενδύσεις προς όφελος των πολιτών της χώρας.

Υπενθύμισε δε, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, μέσω της οποίας ενεργειακά έργα που σχετίζονται με υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, υλοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Μπερίσα, συμβόλαια για την κατασκευή περισσότερων από 330 υδροηλεκτρικών σταθμών σε όλη τη χώρα υπεγράφησαν από το 2007. Περίπου 70 υδροηλεκτρικοί σταθμοί έχουν, ήδη, κατασκευαστεί και λειτουργούν.

Συμβόλαια αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν υπογραφεί, από το 2007, για επενδύσεις σε σημαντικά ενεργειακά έργα σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Μπερίσα.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος τόνισαν ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι "υπόθεση διαφθοράς, που ξεκινά με την απομάκρυνση του κριτηρίου εύρεσης στρατηγικού επενδυτή".

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΄Εριον Μπράτσε δήλωσε ότι οι τέσσερις υδροηλεκτρικοί σταθμοί που παράγουν ενέργεια 400 εκατομμυρίων KW ανά έτος πωλήθηκαν στην Kurum International έναντι 109 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα συμβόλαια για την απόκτηση του 100% των μετοχών των διαχειριστών (εταιρειών) των υδροηλεκτρικών σταθμών Ulez, Shkopet, Bistrica 1 και Bistrica 2 υπεγράφησαν από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας και της τουρκικής εταιρείας στις 11 Φεβρουαρίου 2013, έπειτα από την κυβερνητική απόφαση που ενέκρινε την τελική έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού, η οποία επέλεγε την Kurum ως νικήτρια της διαδικασίας.

Πηγή: Κεφάλαιο

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Παζάρι στο παζάρι, μια σου μια μου, θα καταφέρουν οι Τούρκοι ν' αγοράσουν τα μισά Βαλκάνια. Εμείς αντίθετα το μόνο που κάνουμε είναι να λέμε εδώ κι εκεί "Βεβαίως προλυχρονεμένοι μας, ό,τι πείτε εσείς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]