Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κίνα: Αύξηση 10,7% στις αμυντικές δαπάνες το 2013



Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι το Πεκίνο προϋπολογίζει μεγαλύτερες εκροές για εσωτερική ασφάλεια, γεγονός που υπογραμμίζει την ανησυχία της κινεζικής ηγεσίας για την ύπαρξη εσωτερικών απειλών...

Αυξημένος κατά 10,7% θα είναι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας το 2013, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς το Πεκίνο εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές του δυνατότητες και εμπλέκεται σε διαμάχες με τους γείτονές του για διαφιλονικούμενες εκτάσεις γης και ύδατος στα νερά της Ανατολικής και της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Συγκεκριμένα, οι αμυντικές της Κίνας για το 2013 θα ανέλθουν στα 740,6 δισεκατομμύρια γουάν (119 δισεκατομμύρια δολάρια), έναντι 669,1 δισεκατομμυρίων γουάν το 2012, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της ασιατικής χώρας, που δημοσιοποιήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής.

Παρά την αύξηση σε απόλυτους αριθμούς, οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας αντιστοιχούν σταθερά το 1,3% του ΑΕΠ της χώρας, αμετάβλητο σε σχέση με το 2012, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Πεκίνο προϋπολογίζει μεγαλύτερες εκροές για εσωτερική ασφάλεια (769,1 δισ. γουάν, αύξηση 8,7%), γεγονός που υπογραμμίζει την ακαταλάγιαστη ανησυχία της κινεζικής ηγεσίας για την ύπαρξη εσωτερικών απειλών.

Η αύξηση των κινεζικών αμυντικών δαπανών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις σημαντικές μειώσεις που υφίσταται ο αμυντικός προϋπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις ΗΠΑ να διατηρούν ωστόσο τεράστιο χρηματοδοτικό προβάδισμα σε σχέση με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΛΑΣ).

Οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ θα κατέλθουν στα 640,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, έναντι 677,2 δισ. το 2012 (προσαρμοσμένα για πληθωρισμό), σύμφωνα με σχετική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων τον Δεκέμβριο. Συνεπώς, παρά τη «λιτότητα», οι ΗΠΑ διατηρούν έναν αμυντικό προϋπολογισμό 5,38 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την Κίνα.

Παρά ταύτα, οι αυτόματες περικοπές ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν αποφεύχθηκαν πριν από την περασμένη Παρασκευή ενδέχεται να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες του Πενταγώνου.

Πηγή: ΣΚΑΪ 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]